Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen Epilepsi hastalığı kronik bir hastalıktır. Halk arasında sürekli bayılma olarak bilinse de epilepsi hastalığı aslında kronik bir nörolojik bozukluktur. Bu durum da tekrarlayan nöbetlere neden olabilir. Peki, nöbet nedir? Nöbet, kişinin bir süre zarfı boyunca sinir sisteminde bir sinir hücresi grubunda senkronize bir şekilde uyarılma meydana gelmesi sonucu oluşur.
SARA HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLEBİLİR?
Dünya üzerinde yaklaşık olarak 65 milyon epilepsi hastası mevcuttur. Epilepsi, yaş, cinsiyet veya ırk farkı gözetmeksizin her yaştan insanı etkileyebilir. Epilepsi nöbetleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve çeşitli belirtilere neden olabilir. Bunlar, kas spazmları, bilinç kaybı, göz hareketleri, garip duyusal deneyimler, tekrarlayan düşmeler, bilinç kaybı, karışıklık, ani ve şiddetli duygusal tepkiler veya davranış değişiklikleri olabilir.
SARA HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Sara hastalığı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında beyin yaralanmaları, genetik Bilinç kaybını takip eden kafa karışıklığı, doğum kusurları, enfeksiyonlar, metabolik bozukluklar, tümörler veya beyin damar hastalıkları bulunur. Ancak birçok epilepsi vakasının nedeni tam olarak belirlenememiştir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bazı epilepsi çeşitleri aynı anda ya da ardışık olarak gerçekleşerek kişilerde birçok belirti ve bulgunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu belirtiler genel olarak şunlardır:
Kontrolsüz kas kasılmaları
Ağızdan köpük gelmesi
Düşme
Ağızda garip bir tat oluşması
Diş kenetlenmesi
Dilin ısırılması
Ani başlangıçlı hızlı göz hareketleri
Garip ve anlamsız sesler çıkarma
Bağırsak ve mesane üzerindeki kontrolün kaybı
Ani ruh hali değişiklikleri
EPİLEPSİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Epilepsi, kişilerin sosyal hayatı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Epilepsi ilaçlarla tedavi edilebiliyor. İlaç tedavisi ile epilepsi nöbetleri büyük oranda önlenebilir. Tedavi boyunca epilepsi ilaçlarının düzenli kullanılması önemlidir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar mevcut olduğu gibi çocukluk epilepsileri gibi yaşla birlikte geçebilen epilepsi türleri de mevcuttur. Hayat boyu süren epilepsi türleri de vardır. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanabilir.