Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Malatya, yürüyüş parkurlarıyla da doğaseverlerin önemli rotaları arasında yer almaya başladı. Bu rotalar arasında bulunan Aktaş Köyü Bindelik Mağarası yürüyüş parkuru, doğaseverlere yeni keşifler yapma imkanı sağlıyor. Yol üzerinde bulunan mağara keşfedilmeyi beklerken, muazzam bir güzellik sunuyor. 

Aktaş Köyüne, Arapgir-Keban yolu üzerinde Onar Köyü yol ayırımını geçtikten yaklaşık 500 metre sonra sağa dönülerek varılmaktadır. Arapgir ile Aktaş köyü arası 18 kilometredir. Köyden üzüm bağlarına kadar araçla gidilmektedir. Rotanın uzunluğu yaklaşık bir kilometredir. Çok uzun olmayan bu rota oldukça ilginç ve heyecan vericidir. İçinde bir mağara keşfinin de bulunması, rotanın kısalığını unutturmaktadır. Aşağıdaki derin vadinin yamacında bir mağara ve bu mağaranın altındaki set, rotanın tümünü oluşturmaktadır. Üzüm bağlarının yumuşak toprağından geçen yol, kayalık kesimden itibaren üzerinde badem ağaçlarının bulunduğu bir patikaya dönüşmektedir. 

Yürüyüş rotasının ortalarında, kayaların arasından aşağıdaki mağaranın yukarı girişine giden bir geçit bulunmaktadır. Fakat kaya düşmeleri bu geçidi biraz köreltmiştir. Aşağıdan inerek yukarı tırmanmak daha mantıklı bir seçim olacaktır. İniş bitip patikayı sola döner dönmez kayaların dibindeki mağara hemen göze çarpmaktadır. Ağzı ağaçlar ve çalılıklarla örtüldüğü için uzaktan çok dikkat çekmemektedir.

 Mağaranın girişine kadar çok zor olmayan bir tırmanış vardır. Mağara aslında birkaç kattan oluşmaktadır fakat zamanla mağara içindeki çökmeler birçoğunu ya yok etmiş ya da köreltmiştir. Buna rağmen birkaç dehlize sahip mağara bile keşif için oldukça yeterlidir. Öncelikle bu mağaranın henüz tam anlamıyla keşfedilmediğini vurgulamak gerekmektedir. Dehlizlerden birinin girişindeki ilkel kökboyası resmin sırrı ise henüz çözülmüş değildir. 

 Mağara birkaç dehlizden oluşmaktadır. Dehlizler de başka dehlizlere açılmaktadır. Bu çalışma sırasında, mağarada ilerlemek için yeterli malzeme olmadığından yaklaşık 13 metre kadar ilerlenmiş ve mağaranın daha da ileri gittiği görülmüştür. Bu mağarada yapılacak ekipmanlı bir keşif çalışması başka önemli bulgular ortaya çıkarabilir. Buradaki keşiften sonra tekrar aynı patikadan geri dönülebilmektedir. Ancak düzlüğe çıkınca biraz sola kayılarak yürünürse bir Roma kentinin tapınağının yanı sıra birçok kalıntısına rastlanmaktadır.

Muhabir: Yusuf Durdu