Sadaka, İslamiyet'e göre dini bir vecibedir. Allah rızası için fakir kimselere verilen mal, para, ilim gibi insanın muhtaç olduğu herhangi bir şeye sadaka denir. Aslında ‘sadaka’ kelimesi Arapça’dır ve doğruluk, gerçek olmak" anlamına gelen "sıdk" kelimesinden türetilmiştir. İslam dininde ise kullanıldığı anlam ise bir Müslümanın kendi isteğiyle ya da dini vecibeyi yerine getirmek amacıyla ihtiyaç sahiplerine yapılan maddi veya manevi yardımlardır.
SADAKA KİMLERE VERİLİR?
Sadaka ihtiyacı olan kişilere verildiği gibi toplum için yararlı kurum ve kuruluşlara da verilen bir ibadettir. İslam dinine göre sadaka sadece maddi olarak yapılmaz insanlara iyi davranmak, tebessüm etmek, canlılara güzel bakmak da sadakadır.
SADAKANIN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sadaka çeşitleri dini olarak 4 kısımda incelenmektedir.
Sadaka-i fıtr: Bu sadaka çeşiti genellikle Ramazan ayında verilir. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, ihtiyaç sahibi belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır
Sadaka-i cariye: Kişi öldükten sonra da amel defterini açık tutmaya yarayan sevaplarının yazılmaya devam ettiği sadakadır. Yani, vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, medrese yaptırma vb. istifade ettikçe hayrı akmaya devam eden tasadduklar buna örnektir.
Farz olan sadaka: Verilmesi dinen ölçüler ile belirlenmiş zekat bu kısımda incelenmektedir.
Nafile sadaka: Belirli bir ölçüsü ve kıstası olmayan sadece Allah rızası için verilen miktarının önemi olmayan sadakadır. Nafile sadaka çeşidinde miktarın önemi olmadığı gibi en az miktarda dahi verilse kişinin gönlünden geçtiği için sevabı Allah katında belirlenen sadaka olarak bilinmektedir.