Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek olan Kabine toplantısı, bu kez alışılmışın dışında bir yerde, Ahlat'ta yapılacak. Vatandaşlar ise, Ahlat'ın nerede olduğu sorusunun cevabını aramaya başladı. İlk kez Ankara dışında yapılacak olan bu önemli toplantının ev sahibi olan Ahlat, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir ilçe. Peki, Ahlat hangi ilde yer alıyor ve bu özel ilçe hakkında neler bilmeliyiz? İşte tüm merak edilenler.

AHLAT NEREDE?

Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında yer alan ve Bitlis iline bağlı bir ilçedir. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin etkisi altında kalan Ahlat, Urartular tarafından "Halads" olarak anılırken, Türkler ve İranlılar "Ahlat", Kürtler "Xelat", Ermeniler "Şaleat", Süryaniler "Kelath" ve Araplar "Hil’at" ismini vermiştir.

Gölün kuzey kıyısında konumlanmış olan Ahlat, kara ikliminin etkisi altında olup, kışları erken başlar ve uzun sürer. Sıcaklıklar ancak Nisan ortalarında ısınmaya başlar. Yazlar ise genellikle Ağustos sonuna kadar devam eder ve bazı yıllarda Eylül ayını da kapsayabilir. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm arasında değişir.

Van Gölü kıyısında bulunması ve bol yağış alan bu bölge, bozkır bitki örtüsünden farklı olarak daha yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu zengin doğa, Ahlat'ın özgün ve çekici özelliklerinden biridir.

AHLAT'IN TARİHÇESİ

Ahlat, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği’ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.

1 Haziran 1929 tarih ve 1509 numaralı kanun ile Bitlis ilçe haline getirilerek il merkezi durumuna getirilen Muş'a bağlanırken Bitlis'e bağlı olan Ahlat, Van iline bağlanmış ve Tatvan da Ahlat'a bağlı bir nahiye statüsüne getirilmiştir.

Muş ilinin Bitlis ile Mutki ve Van ilinin Ahlat ilçesiyle, Hizan ve Kotum (Tatvan) ilçelerinden oluşmak üzere merkezi Bitlis olmak üzere Bitlis ilinin yeniden tesis edilmesine 25 Aralık 1935 tarih ve 2885 nolu kanun ile karar verilmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi