İstihare, "hayırlı olanı isteme" anlamına gelir ve bir kişinin, yapmak istediği bir işin hayırlı olup olmadığı konusunda Allah'tan bir işaret talep etmek amacıyla yapılan bir dua ve nafile namazdır. Özellikle zor kararlar alırken, insanlar kendileri için en hayırlı olanı bulabilmek için istihareye başvurur.
İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
İstihare namazı, yatmadan önce iki rekât nafile namaz kılınarak yapılır. İlk rekâtta Fâtiha sûresinin ardından Kâfirûn sûresi, ikinci rekâtta ise Fâtiha sûresinden sonra İhlas sûresi okunur. Namazın ardından ise şu dua yapılır:
“Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!”
İstihareyi Hangi Durumlarda Yapabiliriz?
İstihare, kesin olarak iyi veya kötü olduğu bilinen şeylerde yapılmaz. İbadet gibi açıkça iyi olan, haram ve günah gibi açıkça kötü olan durumlar için istihareye gerek yoktur. İstihare, yapılmasının doğru olup olmadığından tereddüt edilen işlerde yapılır. Namazın kılınamaması durumunda ise sadece dua edilmesi yeterlidir.
İstihare'nin Sonuçları:
İstihare yaptıktan sonra, insanın gönlünde bir açıklık ve huzur oluşur. Kalbe gelen ilk düşünceye göre hareket edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, istihare sonrası rüya görmenin, yapılan duanın sonucu olduğu şeklinde bir anlam çıkarılmamalıdır.