İnsanı dinç tutan BEYAZ ÇAY, siyah ve yeşil çayda olduğu gibi “Camellia Sinensis” adlı çay bitkisinden elde ediliyor. Beyaz çay için toplanan çay yaprakları işlenirken, siyah ve yeşil çaya göre daha az işlem görür ve daha az okside olur.

Antioksidan özelliği siyah ve yeşil çaydan çok daha fazladır. AyrIca yeşil çaydan daha yumuşak bir aroması var.sKaliteli bir beyaz çay doğru hazırlandığı takdirde faydaları saymakla bitmiyor:
Mesela: Metabolizmayı hızlandırıyor, Yüksek kolesterolü ve kötü kolesterolü düşürüyor. Ciltte kırışıklık ve yaşlanmayı azaltıyor.Cildi sıkılaştırıyor. Stresi önlüyor. Beyaz çay, içeriğindeki epigallokateşin-3-gallat polifenolü sayesinde yağ hücresi oluşumunu baskılıyor ve yağ birikimini önlüyor. Zayıflatmada ve kilo kontrolünde etkili. Beyaz çayda bulunan kateşinlerin kanserli hücre oluşumunu önleyerek kanserli tümörlerin büyümesini yavaşlattığına dair yapılan çalışmalar mevcut. 1 fincanlık beyaz çay hazırlamak için 1 tatlı kaşığı kadar beyaz çay yapraklarını, kaynamış ve biraz ılımış suyun içinde (70 derece) 5 dk kadar demlemeniz yeterli..Günde 2 fincan kadar beyaz çayı rahatlıkla tüketebilirsiniz.

KAYISIYI UNUTMAYIN

A vitamininin en önemli öncül maddesi beta-karotendir. Kayısı, özellikle içerdiği bu beta-karoten bileşeni sayesinde sağlığımız için mucize bir besindir. Beta-karoten ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda kanser üzerindeki koruyucu olduğu, özellikle de ultraviyole ışınlarına bağlı gelişen deri kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu görülmüştür. Beta karoten, A vitamini eksikliğinde oluşabilecek rahatsızlıkların ve kalp hastalıklarının önlenmesinde de etkilidir. Göz sağlığına olumlu etkileri vardır, katarakt oluşumunu engeller, göz problemlerini azaltır. Bağışıklık sistemini korumaya yardımcıdır.
Yanımızda taşıması kolay, tat olarak damak yapımıza uygun bir meyve olması açısından da rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerinde ani yükselmeye sebep olmaz. Tok tutma özelliği sayesinde zayiflama diyetlerine destektir. Fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz ara öğünlerinizde 3-4 adet kayısı tüketebilirsiniz. Ayrıca sıvı alımına destek olması açısından kayısı kompostosu tüketmeniz de iyi bir alternatif olabilir. Tatlı ihtiyacınızı bu şekilde doğal yollardan karşılamanız mümkün. Posa kaynağı olduğundan zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini azaltıp, florayı koruyarak kabızlığı engeller. Özellikle içeriğindeki A vitamini sayesinde antioksidan bir meyve olduğundan vücudunuzu serbest radikallere karşı korur. Yaşlanmayı geciktirir. Toksik maddelerden arındırması yönünden cilt için birçok faydası vardır. Cilt sorunlarını iyileştirir. Sağlıklı, sivilcesiz ciltler için oldukça etkilidir.
Potasyum içeriği sayesinde kalp sağlığını korur, kan basıncının normal seviyelerde seyretmesini sağlar ve kasların düzgün çalışmasını sağlar. Ödem problemi olanlarda sodyum potasyum dengesini sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki kalsiyum ve magnezyum mineralleri, kemik erimesine karşı korur. Bu mineraller dişlerimiz için de oldukça önemlidir. Kısacası kayısı, genel olarak tüm beden sağlığı için çok değerli bir meyve olması bakımından tüketimine özen göstermelisiniz. Sağlıklı günler dilerim.