Yaşam

Malatya sevdalısıydı: Celal Yalvaç’ın bilinmeyenleri anlatıldı!

Malatya’nın sosyal ve kültürel birikimine ciddi katkı sunan ‘kentin hafızası’ olarak nitelendirilen Gazeteci, Araştırmacı-Yazar Celal Yalvaç’ın vefatının birinci yılında Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu organizasyonunda “Kentin Hafızası Celal Yalvaç” konulu bir panel düzenlendi.

Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele; Yalvaç’ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Maginder Başkanı Salih Karademir, Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, akademisyenler, gazeteciler ve Celal Yalvaç’ın dostları katıldı.

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca’nın moderatörlüğünde düzenlenen panelde; Bülent Korkmaz, “Bir Ekol Olarak Celal Yalvaç”, Nezir Kızılkaya ise “Mektupları ile Celal Yalvaç” konusunda konuşma yaptı.

Panel öncesi konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er,

“Celal Yalvaç, bizim için yalnızca bir isim değil Malatya’nın yaşayan hafızası, geçmişten geleceğe köprü kuran bir değerdir. Onun fotoğraflarında, yazılarında ve emeklerinde Malatya’nın taşını, toprağını, insanını ve ruhunu bulursunuz. Malatya’ya adamış bir ömür olan Celal Yalvaç, bu sevdayı yaşamına sığdırdı ve arkasında unutulmayacak bir miras bıraktı. Bugün Malatya’dan köklü geçmişine dair sahip olduğumuz pek çok bilgi ve belge onun titizlikle kaydettiği eserler sayesinde gelecek nesillere aktarılmıştır. Kendisi Malatya’nın yalnızca sokaklarını değil ruhunu da belgeleyen bir sanatkardır. Onun objektifinde bir manzaradan fazlasını hissedersiniz”

ifadelerine yer verdi. 

Celal Yalvaç’ın Malatya’yı bir kitap gibi okuyarak, her sayfasını özenle belgeleyerek gelecek nesillere ulaştırdığını dile getiren Er, Yalvaç’ın adını yaşatacak projelere öncülük edeceklerini belirtti.

Panelin moderatörü Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca, Celal Yalvaç’ın çok yönlü bir insan olduğunu ifade ederek,

“Yazarlığı, gazeteciliği, fotoğrafçılığı, belge ve bilgi toplama ile araştırma yöntemi var. Üniversitelerde okutulması gereken bir yönetimi kullanan bir yönü vardı”

dedi.

‘Bir Ekol Olarak Celal Yalvaç’ı anlatan Bülent Korkmaz,

“Celal Amca alanı olmamasına rağmen bilimsel yöntemleri öğreniyor. Kendi çalışmalarında ölçüyor, biçiyor. Verilerinde nesnel bir insandı. Tarihi vesikalarda, taradığı kaynaklarda bilimsel titizliği vardı. Celal Amca profesör, doçent değildi insandı ama bilim adamı titizliği ile Malatya’nın sosyal bilimine çok büyük katkıları oldu. Bunun dünyadaki karşılığı; vatandaş bilimidir. Celal Amca, vatandaş bilimi yaptı”

ifadelerine yer verdi.