Kiraz üreticileri ‘acil destek’ bekliyor! Kiraz üreticileri ‘acil destek’ bekliyor!

Kayısının yeni çağla olmaya başladığı dönemde yağan dolu birçok bölgede meyveyi dalından koparırken dalda kalan meyve ise ağır yara alarak kalite kaybı yaşadı. Malatya’da kayısı üreticisi kentte etkili olan dolu yağışında hemen üretim sezonunun başında büyük bir zararla karşı karşıya kalırken, birçok bölgede zararın ciddi boyutta olduğu ifade edildi.

Gelen ihbarlar üzerine hemen sahaya inen ve üreticilerle bir araya gelen Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek,

“İlk tespitlerimize göre, ilimizde yoğun yetiştiricilik yapılan Doğanşehir, Akçadağ’ın büyük bir bölümü, ova kesimi ve takip eden aynı rakımdaki Yazıhan bölgesi ile kısmen Arguvan bölgesine kadar aldığımız ihbar ve sahada tespit ettiğimiz hasar söz konusu. Bundan birkaç gün önce zirai don ile karşılaşmıştık. Geçtiğimiz gece uzun süren ve bölge bölge yağan dolu hasarıyla beraber kayısı üretiminde küçük meyve dökülmesine ve kalite kaybına sebebiyet verdi”

bilgisini paylaştı.

“Ne kadar bir dekar alanda ne kadar bir hasara sebebiyet verdi bugün için tespit etmemiz zor ama hangi bölgelerin etkilendiğini şu an için tespit ettik” diyen Çiçek, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki birkaç gün içerisinde de saha çalışmalarımız, tespitlerimiz devam edecek. Kısmi hasar olan bölgelerde var, ciddi anlamda hasar gören bölgelerde var. Ama küçük meyve evresinde olduğu için rekolteye ne kadar etkisi olur ne kadar verim kaybına sebebiyet verebilir şu an için bu konuda bir ifade kullanmak doğru değil. Bölgeler anlamında dolunun yağış şeklini bildiğimiz için ne kadar alanı etkilediğini henüz tespit etmiş değiliz. Ama şunu biliyoruz; yoğun kayısı yetiştiriciliğinin, yoğun kayısı bahçelerinin bulunduğu bölgelere dolu yağışı gerçekleşti. Bununda hasarlara sebebiyet verdiğini düşünüyoruz. Ama hasar kaybı ve hasarın oranıyla ilgili ne kadar verim kaybına sebebiyet verdi bugün için henüz erken birkaç gün içerisinde şekillenir diye düşünüyorum.”

Çiçek, tarım sigortasının önemine de değinerek,

“Tarım sigortası yapmış olan üreticilerimiz, sigortaya müracaat ederek, hasar tespitlerini yaptırsınlar. Burada tarım sigortasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü iklim değişikliği artık sert ve keskin iklim dönüşümlerine sebebiyet veriyor. Buda tarımsal üretimde ciddi hasarlara neden oluyor. Ciddi bir iklim kayması söz konusu. Bu süreç geçen yılda bu şekilde devam etmişti. Önümüzdeki süreçte de benzer riskler mevcudiyetini koruyor”

ifadelerini kullandı.

 

Muhabir: Ferdi Durdu