Gündem

Malatya’da fıkra gibi olay: Bina ağırdan ortaya döndü ‘orta’ da kaldılar!

Malatya’da oturdukları binaya ağır hasarlı raporu verilmesinin ardından TOKİ tarafından kuraya dahil edilen ve ev sahibi olan 66 vatandaştan, yeniden yapılan incelemenin ardından binaya bu kez orta hasar raporu verilmesi nedeniyle evleri boşaltmaları istendi.

6 Şubat depremlerinde hasar alan Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Doğu Mahallesi’nde bulunan 3 bloklu siteye ağır hasarlı raporu verildi. Binada oturanlar, hak sahibi sayılırken TOKİ kurasına dahil edildi ve ev sahibi oldu. İddiaya göre, binanın müteahhidi binaya verilen ağır hasarlı raporuna itiraz edince yapılan inceleme sonucu binaya bu kez orta hasarlı raporu verildi. Binanın ağır hasardan orta hasara dönmesinin ardından TOKİ’den ev sahibi olan vatandaşlardan anahtarları geri istendi.

Sıcak bir yuvaya kavuştukları için mutlu olan 66 hak sahibi, TOKİ’deki evlerinin anahtarlarının geri istenmesi sonrası mağdur oldu. Binanın önünde toplanan vatandaşlar, eski evlerinin oturulacak durumda olmadığını, mağduriyetlerinin çözülmesini beklediklerini ifade ettiler.

Site sakini İbrahim Topal,

“Biz bu evleri alırken kimi traktörünü, kimi hayvanını, kimi tarlasını sattı. Deprem oldu, sonrasında bize TOKİ’den ev çıktı. Hak sahipliği çıktı, 9 aydır TOKİ evlerindeyiz. Gittik, oraya da masraf ettik. Buraya 3 kez ağır hasar raporu verildi. Hangi mühendis buraya olumlu rapor verdiyse gelsin kendisi otursun, ondan sonra ben oturacağım. 70 hak sahibi 350-400 kişi bu kış gününde nerede oturacak? Anahtarı istiyorlar, böyle bir şey olur mu? Bu ev iyiyse bize neden o anahtarı verdiniz, kötüyse niye alıyorsunuz?”

sözleriyle sitem etti.

2016 yılında siteden ev aldığını ifade eden site sakini Mehmet Kubat ise

“2016 yılında ben bu evi aldım.  10 seneden beri bu evi teslim alamadım. Evi aldıktan sonra deprem oldu. Ağır hasar raporu verildi. Eşimin adına hak sahipliği çıktı. Ben TOKİ’ye göçtüm ve 9 aydır oturuyorum. Madem burası sağlamdı neden TOKİ’den ev verdiniz? Şimdi bana “15 gün içinde evden çık” diyorlar. Sağlam dükkanım var, orası da rezerv alana girdiği için “15 gün içinde oradan da çık” diyorlar. Ben nereye gideyim?”

dedi.

“2015 yılında bu evi aldım ama müteahhit bizi 8 yıl ev sahibi etmedi” diyen Neslihan Canpolat ise şunları ifade etti:

“Deprem oldu “Artık bu evden kurtulduk, devlet bize bir ev verir” diye umutlandık. Adam onun önüne de geçti. AFAD beni aradı “15 gün içinde anahtarını vereceksin” diyorlar. Benden anahtarı istiyorlar da beni niye borçlandırdılar? Bana neden anahtar verdiler? Bunun hesabını kimden sorayım? Buraya olumlu rapor veren gelsin bir gün çocuğuyla burada otursun, bende çocuğumla bu binaya geleyim. Bizi 8 yıl mağdur etti, daha ne kadar mağdur edecek? Biz sesimizi nereye duyurabiliriz? Ben sadece yetkililerden yardım istiyorum. Bina yeniden incelensin. Hak sahipliği düşürüldü ben ne yapacağım? Nerede ev sahibi olacağım? Bu bina nasıl az hasarlı olabilir?”

Site sakini Soner Kubat ise

“2014 yılında aldığımız ev, depremde ağır hasar aldığı için bize ev çıktı. Biz, ağır hasarlı olduğu için evleri bıraktık. Devlet bize hak tanıdı. Ancak şu an bizden anahtarlar geri isteniyor. Bize de yazık, 70 kişi mağduruz”

diye konuştu.