ReflüHastalığı (GÖRH)mideiçeriğinin yani yediklerimizin içtiklerimizin yemek borusundan geri dönüp, ağızdan geri gelmesiyle meydana gelen bir sindirim sistemi hastalığıdır.Mideekşimesi, alt göğüs kısmında yanma gibi çeşitli belirtiler verir. Bununla beraber, ağızda ekşi bir tat, boğaz ağrısı, kuru öksürük ve göğüs ağrısı da reflünün diğer belirtilerindendir. Yatarken veya eğilirken şikayetler de artma gözlemlenir. Tedavi edilmediğinde Barrett özofagusu( yemek borusu tahrişi) ve özofagus kanseri gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Reflünün kesin nedeni hala bilinememektedir. Reflüyü stres, sigara, obezite, gebelik, genetik, yemek borusunun mideye açılan kapakçığındaki rahatsızlıklar,midefıtığı, bazı yiyecek ve ilaçların tetiklediği bilinmektedir. Bu yazımızda vereceğimiz doğal tarifler ile reflüden kurtulabilirsiniz.

ReflüTedavisinde Evinizde Uygulayabileceğiniz Doğal Yöntemler: Elma Sirkesi

Elma sirkesi,reflütedavisinde kullanabileceğiniz doğal bir ilaçtır. Sindirimi kolaylaştırır ve içeriğindeki asit sayesindemideasidini dengelemeye yardımcı olur. Bir bardak ılık suya, 1 yemek kaşığı elma sirkesi katın. Bunu her yemekten yarım saat önce(aç karnına) için. Birkaç ay düzenli içmeniz durumundareflüderdinden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıcamideekşimesi/yanması rahatsızlığı olan kişilerinde kullanması önerilir.

Karbonat

Sodyum bikarbonat olarak da bilinen karbonat, reflünün en sık görülen belirtilerinden olan,mideekşimelerinde hızlı bir rahatlama sağlayın doğal bir antiasit vazifesi görür. Bir bardak ılık suya, bir buçuk çay kaşığı karbonat katıp karıştırın ve için. Midenizin rahatladığını göreceksiniz. Not: karbonatın uzun süre tüketilmesi önerilmez. Ayrıca yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlarında karbonattan uzak durmaları gerekmektedir çünkü karbonat da bir tür tuz çeşididir.

Aloe Vera Suyu

Aloe vera, anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı,mideve yemek borusunda reflüye bağlı iltihaplanma ve bozulan asit dengesinin tedavisinde etkili bir maddedir. Yemeklerde 20 dakika önce, bir çay bardağının üçte biri kadar aloe vera içmeniz yeterli olur. Müshil etkisi dolayısı ile çok tüketilmemesi gerekir.Not: Bu makalenin sonunda, evde aloe vera suyu yapımı tarifi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Sakız Çiğnemek

“Dental Research “ isimli Tıp Dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnemenin reflüden kaynaklanan rahatsızlıkları giderdiği anlatılmıştır. Sakız çiğnemek, ağız salgısını arttırır,mideve bağırsaklardaki aside bağlı gazı giderir. Sakız sayesinde oluşan tükürük midede yatıştırıcı bir etkiye sebep olur. Sakızınız şekersiz, nane aromasız olmalı. Tatsız tarçınlı sakızın extra faydalı olduğu yaygın bir görüştür.

Meyan Kökü

Meyan kökü, mideyi kuvvetlendirdiğindenreflütedavilerinde de etkili doğal bir bitkidir. Ayrıca, yemek borusu vemideduvarını onarıcı etkisinden dolayı, reflüden kaynaklı yanma ve iltihapların tedavisinde de fayda sağlar. Bir su bardağı suya yarım tatlı kaşığı toz meyan kökü katın ve kaynatın. Yemeklerden 20 dakika önce süzün ve sıcak için. Bir hafta boyunca, günde 2-3 kez için. Diğer bir kullanımında ise, hazır satılan meyan kökü tableti çiğnemektir. Bunu günde 2-3 sefer, yemeklerden önce çiğneyin. Tablet çiğneme tedavisini birkaç hafta devam ettirmelisiniz.

Sarı Hardal

Sarı hardal,mideasidini nötralize etmeye yardımcı olduğu içinreflütedavisinde uygulayabileceğiniz diğer bir doğal yöntemdir. İçeriğinde bulunan asit sayesinde,mideasidinin pH değerini dengeler.Reflübaşladığında hemen, bir buçuk çay kaşığı sarı hardal yiyerek rahatlama sağlarsınız. Sade olarak yutmakta zorlanırsanız, bir bardak suya katıp içebilirsiniz.

Not: Bazı kişilerdemideekşimesini arttırdığı gözlemlenmiştir.

Rezene

Rezene, sindirim sistemi problemleri vemidespazmlarında etkili bir tedavi yoludur. İçeriğinde bulunan anetol sayesindereflüve reflüye bağlı septomların tedavisinde anti-inflamatuar bir etki gösterir. Bu etkilerinden faydalanmak için, yemeklerden sonra, yarım tatlı kaşığı rezene tohumu çiğneyin. Tadı buruk gelirse, bir bardak su ile bir tatlı kaşığı rezene tohumunu karıştırıp kaynatın. 10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzerek için. Günde 2-3 bardak şeklinde birkaç gün içebilirsiniz.

Kaygan Karaağaç

Kaygan karaağaç, yutak vemideçeperinde oluşan tahriş ve yaraların tedavisinde,reflüve reflüye bağlı yanmalarda, etkisi birçok farklı ülke insanları tarafından da onaylanmış şifalı bir bitkidir. Bir bardak sıcak suya, bir yemek kaşığı kaygan karaağaç tozu katın ve 5 dakika demlendirin. Demlendikten sonra tortusunu süzün ve için. İyileşene kadar günde 3 kez için.

Kimyon

Kimyon reflüyü yatıştırır,mideasidini dengeler vemideyanmasını hafifletir. Bir tatlı kaşığı kimyon tohumunu bir bardak sıcak suda kaynatın. Beş dakika demlendirin ve sonra süzün. İyileşene kadar her yemekten sonra bir bardak içebilirsiniz. Kimyonu pişirdiğiniz yemeklere de ekleyebilirsiniz.

Reflüden korunmak için öneriler

  1. Yemeklerden sonra bir elma veya birkaç badem yemek reflüyü engelleyebilir.
  2. Her gün probiyotik yoğurt tüketmeye devam edin.
  3. Yatmadan önce yemek yemekten kaçının.
  4. Fazla kilonuz varsa zayıflamaya çalışın.
  5. Daha yüksek yastık kullanınız.
  6. Reflünüzü tetikleyen sigara, alkol, gazlı içecek vs gibi madellerden uzak durun.
Kaynak: Haber Merkezi