UNESCO’nun gözdelerinden olan Nemrut, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk ediyor. Güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer olan Nemrut, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri en iyi şekilde ağırlıyor.
Malatya ve Adıyaman’dan ulaşımın sağlanabildiği Nemrut, baharın gelişiyle birlikte bir kez daha turistlere kucak açtı. Dev heykeller, içinde barındırdığı sırlar, bilinenleri ve bilinmeyenleriyle görenleri kendisine hayran bırak Nemrut, dünyanın kıskandığı bir konumda bulunuyor.
Adıyaman ve Malatya’nın ortak değeri olan Nemrut’u görmeye gelenler, Cendere Köprüsü’ne de mutlaka uğruyor. Cendere Köprüsü, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinir. Antik Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde yer almaktadır. Köprü muhteşem bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu isim verilmiştir.
Kâhta İlçesi'nden Nemrut Dağı’na doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçtikten yaklaşık 10 kilometre sonra Sincik-Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır. Köprü, Roma İmparatoru Septimius Severus’un (MS 193-211) emriyle o tarihte Samsat’ta (Somasata) karargâh kuran XVI. Lejyon tarafından yaptırılmıştır.
Cendere Köprüsü, Antik Roma mimarisinin muhteşem bir anıtsal örneğidir. Biri ana kemer ve biri tahliye kemeri olmak üzere iki kemerden oluşan köprü her biri tonlarca ağırlıkta olan düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. 7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğunda olan köprünün en ilginç mimari özelliği harç kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Köprü, her iki tarafından rampa biçiminde yükselerek orta kısımda birleşmektedir. Bu özellik köprünün hem statik olarak dayanıklılığını artırmakta hem de köprüye anıtsal bir görünüm kazandırmaktadır.
Köprünün güneydeki girişin her iki tarafında birer adet korint düzeninde sütun bulunmaktadır. Üzerinde yer alan yazıtlardan birinin köprüyü yaptıran İmparator Septimius Severus, diğerinin ise onun karısı Julia Domna adına dikildiği anlaşılmaktadır. Kuzeydeki girişin bir tarafında bulunan sütun üzerindeki yazıt ise bu sütunun oğulları Caracalla adına dikildiğini göstermektedir. Bu sütunun karşısında köprünün yapıldığı dönemde oğulları Geta adına dikilmiş bir sütun daha olduğu bilinmektedir. Ancak Septimius Severus’tan sonra tahta geçen İmparator Caracalla (MS 211-217), kardeşi Geta’yı öldürterek Roma topraklarında Geta adına dikilen ne varsa yıktırmış, bu yıkımdan Cendere Köprüsü de nasibini almış ve kardeşi Geta adına dikilen sütun kaldırılmıştır.
Cendere Köprüsü’nün, yapımından sonra Roma Dönemi’nde değişik zamanlarda onarım gördüğü, köprünün korkuluk kısmında yer alan yazıtlardan anlaşılmaktadır.
Cendere Köprüsü’nde bulunan üç adet sütun ve tablette bulunan yazıların tercümesi şöyle:
Septimus Severus adına dikilen sütündaki yazı:
“İmparator Caesar Lucius Settimios Severus Pius Perinax, Arabicus, Adiabenicus, Parthicus, en merhametli hükümdar, en üst rahip, 12 kez iktidarın hükümdarlığının taşıyıcısı, sekiz kez imparator iki kez Konsül, eyalet valisi Kommagene’nin dört kentinin büyük ve hayırsever imparatoruna.”
Julia Domna adına dikilen sütündaki yazı:
“Julia Domna Augusta, Kommagene’nin dört kentinin, askeri konaklama yerinin anası.”
Caracalla adına dikilen sütündaki yazı:
“Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus, Imparatorun oğlu, eyalet valisi ve üç kez İmparator, dört Kommagene kentinden.”
Cendere Köprsü üzerinde bulunan tabletteki yazı:
“İmparator Caesar Lucius Sptimius Severus Pius Perinax, Augustus,Arabicus, Adiabenicus, Parthicus, en merhametli hükümdar, en üst rahip, 12 kez iktidarın hükümdarlığını taşıyıcı, sekiz kez İmparator, iki kez konsül, eyalet valisi, ve İmparator Casear Marcus Aurelius Antonius, İmparatorun oğlu, eyalet valisi, üç kez İmparator, ve Publius Septimius Geta İmparatorun oğlu ve Augustus’un erkek kardeşi Chabinas Nehrinin üzerine köprüyü temelinden yeniden yapılandırmış olup, nehrin üzerinden geçişi yeniden sağlamışlardır. Bu yapım işleri Alfenius Senecio başkomutanlığı, Praetor (Roma’da en yüksek hukuk memuru) rütbesindeki imparatorluk elçisi, Maurius Peretuus tarafından gerçekleştirilmiş, legio XVI Flavia fırma’nın imparatorluk elçisi) İsim yazıttan silinmiştir.”