Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şirin Elmi, gribe karşı alınması gereken önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
ELLERE DİKKAT!
Eller, birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynuyor. Temiz görünmesine rağmen birçok mikroorganizmayı barındırabilen eller, grip gibi hastalıkları kolaylıkla bulaştırabiliyor. Dr. Elmi, özellikle çocukların hijyen konusunda bilinçlenmesinin önemine vurgu yaparak ellerin doğru yıkanmasının gribe karşı korunmada altın kural olduğunu belirtti. Ellerin 40-60 saniye süreyle, su ve sabun ile iyice yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Elmi, suya ulaşılamayan durumlarda ise alkol içeren antiseptiklerin kullanılabileceğini ekledi.
BİR METRE MESAFE KORUYUN!
Grip, öksürme ve hapşırma yoluyla kolayca yayılabiliyor. Bu nedenle, grip olan bir kişiden en az bir metre uzakta durmak bulaşı riskini azaltıyor. Küçük çocuklarda virüs daha uzun süre bulaşıcı olabiliyor ve kış aylarında virüs düşük sıcaklıklarda canlılığını sürdürebildiği için enfeksiyon oranları artıyor.
AŞI İLE KORUMA SAĞLANABİLİR
Dr. Elmi’ye göre grip aşısı, gribe karşı en etkili koruma yöntemlerinden biri. Aşı, her yıl yenilenen içeriğiyle vücudu grip virüsüne karşı hazırlıyor. Aşı ile sağlanan koruma oranının %80 olduğunu belirten Dr. Elmi, grip aşısının sadece influenza virüsüne karşı koruma sağladığını, diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olmadığını ifade etti.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RİSK ALTINDA
Özellikle 60 yaş üstü kişiler, huzur evlerinde yaşayanlar, kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışanlarının grip aşısı yaptırması öneriliyor. Dr. Elmi, grip tedavisinde istirahat ve sıvı alımının önemli olduğunu belirtirken, belirtilerin 5 günden uzun sürdüğü durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.