Diyarbakır, 33 medeniyete ev sahipliği yaparak asırlık tarihi dokularıyla günümüze ışık tutuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü, bu tarihi dokuların en önemli örnekleri arasında yer alıyor. Bu iki tarihi yapıyı yapay zeka ile canlandırarak dikkat çekici bir projeye imza attı.

Ulusoy, yaklaşık 2-3 yıldır yapay zeka ile ilgilendiğini ve Diyarbakır’ın tarihini, kültürünü yapay zeka ortamında tanıtmaya çalıştığını belirtti. Yapay zekanın başlangıçta sadece görsel ürettiğini, son bir yılda ise video üretmeye başladığını vurgulayan Ulusoy,
“Artık neredeyse gerçeğinden ayırt edemiyoruz. Yakında herkes kendi filmini çekebilecek seviyeye gelecek,”
dedi.

MÖ 2000 yıllarına kadar uzanan tarihi kaynaklara göre, Diyarbakır Surları’nın Huriler tarafından inşa edilmeye başlandığını ifade eden Ulusoy, bu süreçte surların yapımındaki zorluklara dikkat çekti. Surların, Karacadağ lavlarının püskürtmesi sonucu oluşan bazalt taşlarından yapıldığını belirten Ulusoy,
“Bu filmde bu zorlukları göstererek tarihi bir macera oluşturmaya çalıştım,”
diye ekledi.

On Gözlü Köprü için de derinlemesine bir araştırma yaptığını söyleyen Ulusoy, köprünün 1065 yılında Mervaniler tarafından inşa edildiğini aktardı. Köprünün, Dicle Nehri’nin taşkınlarından dolayı ticaret yolu olarak kullanılan bu alanda önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirten Ulusoy, dönemin hükümdarının mimarbaşına köprünün yapımını emrettiğini vurguladı.
Ulusoy,
“Tarihimizi korumak zorundayız. Atalarımız nasıl bu dokuya sahip çıktıysa, bizim de sahip çıkmamız gerekiyor,”
diyerek sözlerini tamamladı. Bu projeyle birlikte Diyarbakır’ın zengin tarihi ve kültürel mirası, modern teknolojilerle yeniden hayat buluyor.