Malatya’da yerinde dönüşüm isteyen Küçük Sanayi esnafı, seslerini duyurabilmek için bir araya geldi. Esnaflar adına basın açıklaması yapan Mahir Karakaya, acil yıkılması gereken 680 ağır hasarlı dükkanın olduğunu ama net bir planın mevcut olmadığını söyledi. Öte yandan bu esnaflar için Altay Kışlası’nda yapılan dükkanların küçük yapıldığını belirten Karakaya, ciddi sıkıntıların olduğunu söyledi.
Karakaya, burada yaptığı açıklamada,
“Sanayi sitesinin taşınması gündemdeyken, mevcut 2500'ün üzerindeki iş yerine alternatif oluşturulması. Altay Kışlası'nda halihazırda yapılan 714 dükkân, sadece sanayi esnafını değil, diğer meslek gruplarını da kapsamaktadır. Ayakkabıcılar, matbaacılar gibi farklı sektörlerin de buraya taşınması planlanmaktadır. Bu durum, küçük sanayi esnafının yerleşim ve çalışma alanı ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Dahası, küçük sanayi sitesinde acilen yıkılması gereken 680 dükkân bulunmakta. Acil yıkılması gereken 680 iş yeri için net bir plan bulunmamaktadır. Bu iş yerlerinin Altay Kışlası'na taşınması durumunda, geride kalan esnafın ne zaman ve nasıl taşınacağı belirsizdir. Halihazırda yapılan dükkânlara bakıldığında, yeni iş yerlerinin/atölyelerin tamamlanmasının en iyimser tahminle 3 yılı bulacağı öngörülmektedir. Bu süreçte, mevcut yerlerinde kalan esnaf şehir merkezinde iş yapabilirken, Altay Kışlasına taşınan esnafla yeni sanayi sitesi tamamlana kadar iş yapamaz hale gelecektir. Altay Kışlası'nda yapılan atölyelerin tasarımı ve kullanışlılığı konusunda da ciddi sıkıntılar vardır. Yapılan dükkânların cadde aralıkları 25 metre ile sınırlıdır; oysa mevcut sanayi sitesinde bu aralıklar 40 metredir. 1970 yılında yapılan sanayimizin cadde aralıkları 40 metreyken yeni yapılan sanayinin aralığı 25 metredir. Oraya gittiğimiz zaman esnaf atölyesini, kerestesini, demirini bir malzemesini yolda indireceği zaman yol tıkanacaktır. Bu bizlere yakışır bir şey değil. Biz modern büyük bir sanayi istiyoruz.”
Dedi.
Küçük Sanayi Sitesi’nde esnaf olan Ahmet Yıldırım ise, yaşadıkları mağduriyeti şöyle anlattı.
“Oy verdik hepimiz AK Partiye. Devlet dediğimiz devlet o gün yanımızda olamadı. Bugün 12-13 katlı devlet içerisinde, AK Parti içerisinde, yönetimlerde olan insanların yerlerinin güçlendirilmesine müsaade ediyorlar. Sanayideki iş yerleri tek katlı, bilemeden 2 katlı. Bunların güçlendirilmesine niye müsaade edilmiyor. Ya da birilerine peşkeş çekilmesi için mi? Peşkeş çekilebilmesi için mi sanayi kaldırılıp Sivas yoluna 35 kilometre ileriye gidiyor? Kaç tane sanayi esnafı oraya gider? Ya da gittiği zaman iş yapar? Kaldı ki bizim yerimiz şehrin en güzel yerlerinden bir tanesi. Şehir batıya doğru giderken şu anki yerlerimizi birilerine peşkeş çekmek için mi birileri uğraşıyor?”
Yerinde dönüşüm taleplerini daha güçlü şekilde dile getirmek için toplandıklarını söyleyen sanayi esnafı Mehmet Altay ise şu açıklamalarda bulundu:
“Bugün burada toplanmamızın sebebi esnafın yerinde dönüşüm istemesi. Altay Kışlası’ndaki dükkanların ufak olduğu, mesela 120 metrekare bizim esnafın işini görmez. Bu açıdan sanayi sitemizin yerinde dönüşüm olması bizim için daha iyi bir şey olur.”
Madeni Eşya Oda Başkanı İzzet Demirci ise esnafın tek isteğinin yerinde dönüşüm olduğunu söyledi. Demirci,
“Sanayinin yarısı hafif hasar yarısı ağır hasarlı. Ağır hasarı yakacaksınız, kimse bir şey demiyor. Kimse karşı çıkmaz, peki hafif hasar ne olacak? Parçalanmış bir esnaf neye yarayacak? Yarısı orada kalacak yarısı burada kalacak. Ne o iş yapacak ne bu. Çünkü biz hepimiz bir bütünüz. Biz değerli mülkü amirlerimizden rica ediyoruz, sesimiz duysunlar. Biz üvey evlat değiliz. Bütün yatırımlar batıya yapılıyor, doğuya geldiğinde sınırlı oluyor. Niye sınırlı oluyor?”
diye konuştu.