Malatya’da Aile Sağlık Merkezleri’nde hizmet veren doktorlar 3 gün boyunca hizmet veremeyecek. İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen doktorlar yaptıkları basın açıklaması yeni yönetmeliği protesto etti. Basın açıklamasında ilk olarak konuşan Dr. Fuat Zengin, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğin ciddi bir tıkanıklığa yol açtığını söyledi. Malatya Aile Hekimliğini Geliştirme Derneği adına konuşan Dr. Hümeyra Güzel ise
“İyi çalışan sağlık sistemine ihtiyacımız var, performans ve ödeme yönetmeliğine değil! Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz:“ Eziyet yönetmeliğini” geri çekin!”
dedi.

NE HEKİMLİKTEN NE DE DOKTORLUKTAN BİR ŞEY KALMADI!
Hekim ve doktor ayrımına dikkat çeken Dr. Fuat Zengin bugünün Türkiye’sinde her ikisinden de eser kalmadığını şöyle anlattı:
“Hepiniz bildiği gibi hekim ‘hikmet sahibi, bilge, filozof ’ manasına gelir. Doktor ise ‘öğreten, yol gösteren’ anlamına gelir. Ama maalesef bugün geldiğimiz noktada ne hekimlikten bir şey kaldı ne doktorluktan. Tamamen sağlık çalışanları ve hekimler birer robot gibi görülüp; buna göre muamele görmektedir. Biz bu nedenle bir araya geldik. Sağlık Bakanımız maalesef gelir gelmez, çiçeği burnunda yaptığı ilk iş Türkiye’de toplumun en fazla memnun kaldığı sağlık bölümü olan aile hekimliğini hedefe koymak oldu. Biz bundan üzüntü duyuyoruz. Sağlık Bakanlığımızın bu cesaretini takdir ediyoruz ama bu cesaretini sağlıkta şiddete engellemek için kullanmasını istiyoruz. Ya da bebeklerin ölmesi sonucunda bazı alçakların maddi kazanç sağlamsını engellemesi için kullanmasını istiyoruz. Toplumun tamamının nerdeyse memnun olduğu bir sağlık grubunu, aile hekimliği sistemini tıkamak için başta topluma sonra da hekim arkadaşlarıma büyük bir zarar vermektedir. Amacımız kesinlikte hastaları mağdur etmek değildir. Biz hastalarımızın daha kaliteli, daha etik, daha insani bir hizmet almalarını istiyoruz. Kendimizin de insanca bir hekimlik yapmasını istiyoruz. Bu koşulların sağlanması için lütfen yetkililer sesimizi duyun. Biz bu ülkeye hizmet etmek istiyoruz. “

Dr. Fuat Zengin’in ardından Malatya Aile Hekimliğini Geliştirme Derneği adına konuşan Dr. Hümeyra Güzel ise performans ve ödeme yönetmeliğinin yerine iyi çalışan bir sağlık sistemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
1 Kasım (bugün) itibariyle uygulanmaya alınan yönetmeliğin sorunları daha da derinleştireceğini söyleyen Dr. Güzel’in açıklaması şöyle
“Her gün yüzbinlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık çalışanlarının örgütleri olarak; sağlık sisteminde yaşanan ve yeni doğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunları görüyor biliyoruz. Henüz yeni doğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurmuştuk. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik.

“BAKANLIK TÜM UYARI, ÖNERİ VE ELEŞTİRİLERİMİZİ DUYMAZDAN GELDİ”
Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip bugün (1 Kasım) itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; Performans ve Ödeme Yönetmeliği ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Zira bu yönetmelik; Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir. Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir.· Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir

“İSTİFALAR ARTACAK”
Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır. Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir.”