On iki İmamlardan biri olan Zeynel Abidin Hz. Ali’nin torunudur. Kendisinin H.94 (M.712) tarihinde vefat ettiği bilinmekle birlikte bölgede bulunduğuna dair herhangi bir belge yoktur. Kubbeli olan türbe iki bölümdür. Dış duvardaki bölümde Hz. Ali’nin resmi içeride ise secereler bulunur. Hz. Ali’nin ve On iki İmamların resmi duvara asılmıştır. Mezarın baş kısmında ziyaretçilerin şifa için kullandığı tuz, sol tarafında türbeden geçilen küçük bir mescit bulunmaktadır.
Türbede eşikten itibaren el öpme, duvara el sürme, yüz sürme, mezarı öperek el ve yüz sürme gibi eylemler yapılır. Hz. Zeynel Abidinin Ehl-i Beyt ‘e mensup olmasından ötürü türbeye toplumda büyük değer verilmektedir. Bundan dolayı Battalgazi Belediyesi tarafından dört katlı bir Sosyal tesis yapılmış, çevre düzenlemesiyle gelenlerin rahat edebileceği bir ortam oluşturulmuştur. Türbede ayrıca kurban kesme, yemek pişirme ve cem yapılması için mekânlar bulunmaktadır.
Battalgazi İlçesi, Atabey Köyünde bulunan Zeynel Abidin Türbesi, Karakaya Baraj Gölünün yapılmasından dolayı sular altında kalma riskini önlemek amacıyla bugünkü yerine taşınmıştır. Türbenin Hz. Hüseyin’in oğlu İmam Zeynel Abidin Hazretleri’ne ait olduğu düşünülmektedir. İmam Zeynel Abidin Hazretleri'nin kutsal emanetlerini babası İmam Hüseyin'den Kerbelâ’da teslim aldığı rivayet edilmektedir. Türbenin herhangi bir kitabesi mevcut değildir.
Yüce Allah’ın son Resulü Hz. Muhammed’in yaratıcı ilahi güç tarafından tebliğ edilen Dini mübini İslam’ın ve onun uygulamalarını noksansız olarak yerine getiren yüce insanlardan birisi olan Hz İmam Zeynel Abidin’dir. İslami lejant ve kayıtlara dayanarak Medine’de zindanda zehirlettirilmek suretiyle şehit edilişinden sonra 72 parçaya bölündüğü, herbir parçasının bir türbeye yerleştirildiği ve bir türbesinin de Malatya ili Battalgazi ilçesi Atabey (Etebek) yöresinde olduğu kabul görmektedir. Asırlardan beri halkın inanç ve belleğinde yer ettiği, İslam dinine ve Ehli-Beyt inancına sahip vatandaşlarımız tarafından bu mübarek zatın türbesi Türkiye’nin her köşesinden gelen sevenleri tarafından devamlı olarak ziyaret edilmekte olup, kurbanlar kesilmekte, adaklar yerine getirilmektedir.
Hz. İmam Zeynel Abidin Türbesi Kültür Vakfı geniş bir alana sahip olup türbe binasının dışında bir cemevi kompleksi bulunmaktadır. Cemevi kompleksi üç kat ve bir terastan oluşmaktadır. Cemevinin birinci katında kurban kesim yeri, mutfak ve yemek salonu ve çeşitli ihtiyaçların karşılandığı alanlar yer alıyor. İkinci katta cemevi, toplantı salonu ve yönetici odası bulunuyor.
Aleviler kutlu saydıkları bu insanların inancını, düşüncesini, yaşatmak için bu insanların adlarına dergâhlar, türbeler inşa edip insanları bu kutlu insanların manevi şahsiyetleri etrafında toplamak ve bu insanların inançlarını yaşatmak için yaparlar. Sanki onlar buradaymış gibi davranıp ona göre saygı gösterirler onların ölmediğine inanır, onların makamlarını büyük bir saygı ve hürmetle ziyaret ederler.