Yeşilyurt Belediyesi tarafından yaptırılan Yeşil Topsöğüt Konutları, tapuları verildikten 6 ay sonra 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kullanılamaz hale geldi. Yapılan incelemelerde 7 blok ve 136 daireden oluşan konaklara ‘ağır hasar’ raporu verildi. Sonrasında üniversite destekli yeniden yapılan incelemede bu kez ağır hasar orta hasara döndü.
Bir önceki dönem belediye başkanı Mehmet Çınar'ın ortada bıraktığı binaların kaderleri belli oldu.
Yeşilyurt Belediye Meclisi, Nisan ayı toplantısında ilçenin gündemini belirleyen önemli kararlar aldı. Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in başkanlığında gerçekleşen toplantının öne çıkan başlığı ise Topsöğüt Konutları oldu.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Yeşilyurt Belediyesi’nce yaptırılan Yeşil Topsöğüt Konutları, Yeşilyurt Belediye Meclisi'nin son toplantısında gündeme geldi. Belediye Başkanı İlhan Geçit, ev sahibi olmak için milyonlarını bu evlere yatıran vatandaşların yaşadıkları çıkmaza son noktayı koydu.
Başkan Geçit, Topsöğüt Konutları'nın belediyenin doğrudan yürüttüğü bir proje olmadığını vurgulayarak, projenin hasılat paylaşımı esasına dayalı olarak yürütüldüğünü belirtti. Belediyeye bağlı iştirak şirketi aracılığıyla yürütülmeyen bu projede, hem hak sahipleri hem de belediyenin kendisinin mülkiyet hakkına sahip olduğu konut ve dükkanlar bulunduğunu ifade etti.
7 Bloktan 4'ü Hasarlı, 3'ü Sağlam
Deprem sonrası yapılan teknik incelemeler sonucunda, projede yer alan 7 bloktan 2’si ağır hasarlı, 2’si orta hasarlı, 3 bloğun ise sağlam olduğu tespit edildi. Özellikle orta hasarlı bloklarla ilgili harekete geçtiklerini ifade eden Geçit, 30 Haziran 2025 tarihine kadar bir güçlendirme dosyası hazırlanarak gerekli işlemlerin başlatılacağını açıkladı.
Başkan Geçit, “Orta hasarlı blokları güçlendireceğiz. Bununla ilgili gerekli teknik süreçleri başlattık. Belediyemizin de orada mülkiyet hakkı olduğu için biz de bu çalışmalara doğrudan dahiliz,” dedi.
Topsöğüt Konutları’nda yaşayan veya hak sahibi olan vatandaşlarla bugün bir toplantı gerçekleştirileceğini de duyuran Başkan Geçit, yaşanan süreçle ilgili doğrudan bilgilendirme yapılacağını ve hak sahiplerinin taleplerinin dinleneceğini kaydetti.
Konutlarla ilgili hukuki sürece de değinen Geçit, “Ayıplı ve kusurlu mal üretildiği” iddiasıyla Topsöğüt Konutları hakkında tüketici mahkemelerinde dava açıldığını ve bu sürecin halen devam ettiğini söyledi. Söz konusu davaların yalnızca Topsöğüt ile sınırlı kalmadığını, Yeşilköy1 Konutları ile ilgili de benzer davaların sürdüğünü ifade etti.
Geçit, “Yeşilköy1 ile ilgili kararı istinafa taşıdık. Sürecin takipçisiyiz,” diyerek belediyenin yargı sürecinde aktif bir şekilde yer aldığını belirtti.
Depremlerin ardından tapuları sadece 6 ay önce verilen konutların böylesine ciddi hasar görmesi, kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Belediye tarafı, güçlendirme ve yargı süreçlerini takip ettiklerini belirtirken, hak sahipleri de hem çözüm hem de adalet talep ediyor.