Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, hastalığın özellikle meningokok kaynaklı türünün hızla ilerleyerek ölüme yol açabileceğine dikkat çekti. Dr. Mamçu, “Ateş, ense sertliği ve değişmiş mental durum gibi belirtiler görüldüğünde, bilinç düzeyinde değişiklikler ve uykuya meyil varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” dedi.

Menenjit Her Yaş Gruplarında Görülebilir

Menenjit, tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalık olmasına rağmen, özellikle bebekler, küçük çocuklar, gençler ve yaşlılarda daha ağır seyredebilir. Dr. Mamçu, hastalığın bulaşma yollarını şöyle açıkladı: "Enfekte kişinin burun ya da boğazından direkt temas veya damlacık yoluyla bulaşabilir. Öksürme ve hapşırma ile de yayılabilir. Sağlıklı kişiler taşıyıcı olabilir."

Tedavi Edilmezse, Menenjit Ölümcül Olabilir

Virüsler, bakteriler ve nadiren mantarlar menenjite yol açabiliyor. Özellikle Streptococcus pneumoniae (pnömokok), Haemophilus influenza tip B (Hıb) ve Neisseria meningitidis (meningokok) gibi bakteriler, zamanında tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir. Dr. Mamçu, "Zamanında teşhis edilmezse, hastalık hızla ilerleyerek işlev kayıplarına ve ölüme neden olabilir." uyarısında bulundu.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ile Karışabilir

Menenjit belirtileri, özellikle hastalığın ilk saatlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer olabiliyor. Ancak hızla ilerleyerek 24 saat içinde ölüme yol açabilen bir hastalık halini alabilir. Dr. Mamçu, “Baş ağrısı, boyun sertliği, ateş, kusma ve bilişsel değişiklikler gözlemlenebilir. Herhangi bir belirti fark edildiğinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” dedi.

Aşı ile Korunma ve Aşı Karşıtlığının Riskleri

Diziniz ağrıyorsa merdivenden inip çıkmayın! Diziniz ağrıyorsa merdivenden inip çıkmayın!

Dr. Mamçu, menenjite karşı korunmanın en etkili yolunun aşılama olduğunu belirtti. Türkiye'de çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan pnömokok ve Hıb aşılarının etkili olduğunu, ancak menengokok menenjiti için aşıların özel olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Ayrıca aşı karşıtlığının toplumda bağışıklık seviyesini düşürerek, hastalıkların daha hızlı yayılmasına neden olduğunu vurguladı.

“Aşı karşıtlığı, toplumdaki bağışıklık seviyesini zayıflatarak enfeksiyonların yayılma olasılığını artırır. Aşılanma oranlarının düşmesi, menenjit gibi bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Son olarak, özellikle okullarda menenjit vakalarında bir artış gözlemlendiği belirtiliyor. Dr. Mamçu, ailelere ve öğretmenlere, meningokok hastalığı görülen kişilerle teması olan bireylerde hastalığın gelişmesini önlemek için gerekli tedbirleri almaları çağrısında bulundu.

Editör: Seher Akbalık