Sevgili Dostlar,
Hayatı daha iyi yaşanabilir kılan şey nedir? Sorusuyla geceden beri cebelleşip durdum. Neler bizi mutlu eder, neler olursa daha çok mutlu oluruz? Gibi sorular beynimde uçuşmaya başladı. Mutlu olmak. Mutluluk, insanoğlunun hayatında önemli bir yer tutar. Fakat mutluluk algısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı insanlar için mutluluk, sevdiklerimizle vakit geçirmekken, bazı insanlar için de iş hayatında başarılı olmaktan geçer.
Esasen mutluluk, içsel bir duygudur, dış koşullardan bağımsızdır. Kişilerin iç dünyasıyla ilgilidir. Mutlu olmak, kişinin kendisine, sevdiklerine ve hayata karşı olumlu bir bakış açısına sahip olduğu bir ruh hali olarak da tanımlanabilir.
Mutlu insanlar, yaşamlarından memnun olan, olumlu bir bakış açısına sahip olan ve içsel huzur hisseden insanlardır. Mutlu insanlar genellikle kendilerine güvenirler ve özgüvenlidirler. Mutlu insanlar genellikle sevdikleriyle zaman geçirmekten keyif alırlar, kendilerine zaman ayırırlar, sağlıklı bir yaşam tarzı benimserler ve hayatlarının amaçlarını belirlemişlerdir. Mutlu olmak, yaşanılan zorluklara rağmen, genellikle hayatın güzelliklerini görebilmek ve yaşamdan keyif almak demektir.
Frankl’la ilgili okuduğum bir yazıda, ’’ insanın zihninde betimlediği amaçları, ümitleri ve onları yaşama bağlayan şeylerin onları asıl hayatta tutan şeyler olduğundan bahseder. İnsan amacını, ümidini ve hayata olan inancını kaybettiğinde aslında ölür. Bundan dolayıdır ki insan psikolojisi ve fiziksel sağlığı arasında oldukça kuvvetli bir bağ vardır. İnsanın amacı ve beklentileri ne kadar kuvvetli ise hayatını daha yaşanabilir kılan da odur.’’ yaşamaktaki amacımızın ne derece önemli olduğu vurgulanmaktadır.
Endişe ve korku yaşamın mutsuzluk kaynaklarıdır. Bu duygulardan uzaklaştıkça güven duygusu gelişecek, mutluluk artacaktır.
Hayat bir bütündür ve hayatı bir bütünün parçası olarak görmek geniş bir bakış açısı sağlar. Bütüne bağlılık ile hizmet ederken ve ortak amaç uğruna çalışırken, hayat daha anlamlı kılınabilir. Hayata verdiğimiz veya yüklediğimiz anlam kadar hayat değerlidir.
Günümüz insanın değer ölçüsü paraydı. Zenginlik gibi etkenler mutlu olmak üzerinde ancak belirli bir yere kadar etki yapabiliyor. Bizi başta mutlu eden şey eskisi gibi mutluluk vermez. Bunun nedeni ise hedonik adaptasyondur. Hedonik adaptasyon bir süre sonra mutluluk ya da mutsuzluk veren şeye alışmamızdır. Mutlu olma düzeyimiz az ya da çok belirli bir seviyedir. Yaşadıklarımız belirli bir aralıkta mutluluk seviyemizin yükselip alçalmasına sebep olur. Yaşanılanlar gösterdi ki sadece maddiyat hayatı mutlu kılmıyor. İnsanoğlu birlikte yaşama, paylaşma, iletişim gibi toplumsal ortak paydalar oluşturduğu sürece mutlu olacaktır.
Birlikte ve toplumcu bir hayatı arzulamak mutlu olmayı perçinleyecektir. Hayatı yaşanır kılan hayallerimizin gerçek olması ihtimalidir.
Mutluluk paylaştıkta çoğalan tek şeydir. – Albert Schweitzer
Saygılarımla...