Sağlık

AİHM’den ‘yaşam hakkının’ korunması için tarihi karar!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tarihinde ilk kez bir devletin çevre kirliliğini önlemeye yönelik yeterli önlem almaması nedeniyle insanların yaşam hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

İtalya’nın Campania bölgesinde yasa dışı atık depolama ve yakma işlemleri nedeniyle yıkıcı sağlık sorunları yaşadıkları için İtalyan devletine dava açan yurttaşlar, davayı AİHM’e taşımışlardı. 1980’lerden beri devam eden atık sorunu ve atıkların yakılmasına bağlı oluşan hava kirliliği bölgede yaşayan yaklaşık 3 milyon insanın sağlığını yıllardır tehdit ediyordu. Bölgede çevre kirliliğine bağlı kanser, kalp-damar, sindirim ve idrar yolu rahatsızlıklarının yaygın olduğu bilimsel olarak da tespit edildi ve davaya delil olarak sunuldu.

Hukukçular ise AİHM’in bu kararı ile ilk kez çevre kirliliğinin yaşam hakkını tehdit edebileceğinin hukuken de kabul edilmiş olduğunu belirtiyor ve bu nedenle kararı tarihi bir karar olarak nitelendiriyor.  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. Maddesi “Her bireyin yaşam hakkı yasanın koruması altındadır” ifadesi ile yaşam hakkını tanımlıyor. Bu madde ile koruma altına alınan yaşam hakkının ihlali geri dönülmez zarara ve yaşam kaybına neden olabileceği için devletlere güçlü yükümlülükler getiriyor.

AİHM kararıyla, tüm devletlerin çevre sorunlarına proaktif, özenli ve zamanında müdahale etme yükümlülükleri uluslararası hukuk çerçevesinde vurgulanmış oldu.