Yine yazdıklarımı okumayacaksınız, işitmeyeceksiniz, görmezden gelmeyeceksiniz demek istemiyorum.

Ayıptır, Yazıktır Günahtır.

Malatyalı hemşerilerim; ‘’6 Şubat 2023 Deprem Felaketinin’’ ardından maddi ve manevi ‘’ Büyük Bir Şok’’ yaşadı. Önce ‘’Can Telaşına’’, sonrasında, ‘’Maddi ve Manevi Kayıpları’’ ile yüz yüze kaldı.

Bir de şehrinin kuralsız, düzensiz bir yaşam tarzı ile boğuşmaya, yarınlarının ne olacağı kaygısını yaşayıp, her geçen gün çevresinde yetişmiş insan gücünün kaybının yaşandığını görüp, bunları anlamlandırmaya çabalarken, şehrinin en üst düzey yöneticileri olan ‘’ Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanları’’, bu günlerine ve geleceklerine ilişkin güncel bilgilerle kendilerini bilgilendirmeyince, maddi kayıpları ile birlikte yaşam kaygısının şokunu yaşamaya başladılar.

Sosyolojinin üç büyük kurucu babalarından biri olan Emile Durkheim, 1897 yılındaki ‘’İntihar’’ adlı eseri ile artan intihar ve ölüm olaylarının nedenlerini ‘’Toplumun Yapısını’’ inceleyerek ele alıyor. Bu kıstaslar ile intihar oranlarındaki değişimleri inceleyerek, ‘’Bencil, Fedakârlık, Kuralsız’’ olarak üç çeşit intihar çeşidi ve ölüm olaylarını ortaya koyuyor.

Genel olarak her toplumda doğrusal bir intihar ve ölüm olayları yaşanır ve vardır diyor. Oransal değişimler, yapısal düzensizlik ve bunalımlar bunların gözle görülür habercisidir diyor.

Sevgili hemşerilerim son üç-dört aydır kentim insanlarında tuhaf bir durum yaşanmaya başlandı. Her geçen gün intihar ve yakın akrabalar ve iş insanları birbirlerini bir nedenle, ya da nedene bağlanmayan öfkeyle öldürme olaylarının sıkça medyadan geldiğini gözlemlerken, günlük sosyal medya haberlerinden takip eder olduk.

Bu yaşananlar karşısında kentimin üst düzey yöneticileri olan sayın Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza şehrimizin bir adım ötesinde, ‘’İnönü Üniversitemiz’’ diye bir bilim yuvamızın var olduğunu, Rektörlük Binasının üzerinde ‘’Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir’’ diye Atatürk’ün veciz ve anlamlı sözleri ile donatılmış bir yazının olduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum.

Üniversitemiz içerisinde ‘’Sosyoloji Bölüm’’ diye bir bölüm olduğunu, bu bölüm içerisinde ülkemizin saygın üniversiteleri işerisin de çoktan kabul görmüş, kitap ve araştırmaları ile hem literatürde yerini almış hem de kentimizdeki ‘’Toplumsal Olay ve Olguları’’ güncel olarak, yılların içerisinden süzülüp gelen, ‘’Sosyologların Kitaplarını ve Düşüncelerini’’ oya işler gibi işlendiğini ve onları öğrencilerine aktaran ‘’Sosyolog Hocalarımızı’’ hatırlatmak istiyorum.

Sayın Valim ve Büyükşehir Belediye Başkanım; Büyükşehir Belediye Başkanlık Makamınızın 300 metre Batısında, Sayın Valim sizlerin de Makamınızın Güneyinde Çevre Yolunu geçince sizlerin yine 300 metre yakınınızda İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksek Okulu içeresinde ‘’Sosyoloji Bölümü’’ bulunmaktadır.

Bu bölümün yılların birikimi ile Sosyoloji Bölüm Başkanlığını yıllardır yapmakta olan değerli hocamız Prof. Dr. Sayın Abdullah Korkmaz Hocamız var.

Ziyarette bulunduğunuzda, sizleri içtenliği ile karşılayacağını, Malatya’mızın ‘’Toplumsal Olay Olgularına ve İnsan İlişkilerine’’ ilişkin, ayrıca ‘’Malatya Kent Sosyolojisinin Yapısal Özelliklerinin’’ bugünü ve geleceğine ilişkin ‘’Bölüm Hocalarımızla’’ birlikte sizleri bilgilendirmelerinde bulunacaklarına ve Malatya’mıza önemli katkılarının olacağını söyleyerek, bu kadar yakınımızda olan bu bilim yuvamızdan ve ‘’Sosyolog Bilim Hocalarımızdan’’ bu güne kadar şehrimiz adına yararlanmadığımızı üzülerek sizlere hatırlatarak, serzenişte bulunmak istediğimi de ayrıca belirtmek istiyorum.