Son Dakika! CHP kurultaylarına karşı açılan davalar birleştirildi
Son Dakika! CHP kurultaylarına karşı açılan davalar birleştirildi
İçeriği Görüntüle

Kanuna göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) %1’inin tarımsal destek olarak ayrılması gerektiğini hatırlatan Karal, "2025 için GSYH, Orta Vadeli Mali Plan (OVP) doğrultusunda 61 trilyon 540 milyar TL olarak öngörülüyor. Bu orana göre çiftçilere 615 milyar TL destek verilmesi gerekirken, bütçe teklifinde yalnızca 135 milyar TL kaynak ayrılmış. Çiftçinin anasının ak sütü gibi helal olan 480 milyar TL'si nerede? Bu destek çiftçiye verilse, tarım bu halde olur muydu, gıda enflasyonu bu kadar yükselir miydi?" dedi.

"FAİZE AYRILAN KAYNAK TARIMSAL DESTEĞİN 14 KATI"

2024 yılında çiftçiye verilecek desteğin 13 katının faize ayrıldığını ve 2025 bütçesinde bu oranın daha da arttığını belirten Karal, hükümete seslenerek "Çiftçi can çekişirken tarımsal desteğin 14 katından fazlasını faize vermek hiç mi vicdanınızı sızlatmıyor?" diye sordu. Karal, Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre, GSYH’nin %1’inden az olmaması gereken tarımsal desteğin bütçede bu oranın çok altında tutulduğunu söyledi.

"KANUNA UYGUN DESTEK SAĞLANSA GIDA ENFLASYONU DÜŞERDİ"

Karal, yetersiz tarımsal desteklemelerin gıda enflasyonunu artırdığını belirterek, "Bu yıl çiftçiler maliyetlerle başa çıkamadığı için ürününü ya tarlada bıraktı ya da yola döktü. Yeterli destek verilse çiftçinin maliyetleri azalır, üretim artar, gıda fiyatları düşer ve enflasyon aşağı çekilirdi. Ancak hükümet, bu desteği sağlamayarak sorunu büyütüyor" dedi.

Hasan Karal, tarımsal destek bütçesinin yasal sınıra çekilmesi çağrısında bulunarak, "Çiftçilerimiz perişan haldeyken, tarımsal desteklemeler yetersizken, bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Bu rakam revize edilmeli, çiftçinin hakkı olan destek sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi