Her fotoğraf geçmişi geleceğe taşır..
Değerli Okuyucular,
Bir “merhaba” yazısıyla sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşamaktayım. Yıllarımı fotoğraf sanatı ve sanatına adamış biri olarak, öncelikle fotoğraf dünyasının içinden sizlere yazmak istedim. Bu yazı dizisinde fotoğrafçılık sanatında sizlerle birlikte bir yolculuk yapmak istiyorum.
1800 yıllardan günümüze kadar icat edilmiş fotoğraf makinalarının tamir,bakım ve onarımı yapan ve yılardır fotoğrafçılık alanında deneyimlerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım. Tabii biraz tarihi yolculuğa çıkarak fotoğrafçılığın tahrihsel süreçden günümüze kadar gelen İnsanoğlu için beş buluştan en önemlisi fotoğrafçılığı gazetemizin köşesinde sizlere bahsedeceğim. Fotoğrafçılığı en iyi şekilde hem yazılı hem de görsellerle anlatmaya çalışacağım.
Fotoğraf, tabiatta var olan, gözle görülebilen ve hatta gözümüzle göremediğimiz varlıkların görüntüsünü, ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş maddenin üzerine tasbit edilmiş şekildir.Fotoğraf sözcüğü, Yunanca ışık anlamına gelen (Photos)) ve yazı anlamına gelen (Graphe) kelimelerinden oluşmaktadır.
Fotoğraf icadından bugüne dek insanlara çeşitli bilim ve sanat dallarından büyük yararlar sağlamıştır. Bu nedenledir ki son yıllarda fotoğrafçılık çığ gibi ilerlemeler kaydetmiş bulunmaktadır. Fotoğrafçılık bu gelişmelere her gün bir yenisini ekleyerek çağımızın en ilgi çekici bir dalı haline gelmektedir. Bir bilim adamının sağ kolu diyebileceğimiz fotoğraf san’atı ,çalışmalarında saymakla bitmeyecek konulara ışık tutmaktadır. Örneğin tıp alanında günümüzün en korkunç hastalığı kanser teşhisinde, astronomi en yakın elamanı gözümüzün göremediği yerlerin resimlerini bize ulaştırmakta, gerekli teşhislerde yardımcı olmaktadır. Fotoğrafçılık farklı alanlarda ışık tutmaktadır. Örneğin sinemalar,slaytlar,fotoğraflar,hepimizin bildiği gibi eğitimin ve eğitim görevlilerinin temel eğitim araçlarıdır.
Fotoğrafçılıkta ışığın büyük önemi vardır. 10905 yılında ünlü bilgin Einsten (rölavite=görelilik) teorisinin temelini kurarken, denklemlerinde ışığa bir ağırlık tanıma ile karşı karşıya kalmıştı. Oysa o güne kadar ışığın dalga olduğunu kabul edildiğini söylenmiştir. Fotoğrafçılıkta ışık en başta gelen ögesidir. Burada ışığın bir gücü olduğunu ve bu gücün dalgalar haline olmayıp tanecikler halinde olduğunu ve bu taneciklerin yapılarında bir güç taşıdığını öğrenmiş bulunuyoruz. Fotoğrafçılıkta gerekli olan ışık kaynakları (1) tabii ışık( Güneş ışığı,ay ışığı,diğer yıldızların ışıkları) (2) yapma ışık ( insanlar tarafından yaratılan ışık).
Işık, yaşamın ve sanatın en güzel kaynağı olma özelliğini korumaya devam ediyor...