Mide gribi olarak da bilinen gastroenterit, her yaştan insanı etkileyebilen, ancak özellikle küçük çocuklarda sık görülen ve sulu ishal, kusma, karın ağrısı ve kramplara neden olan bir mide-bağırsak enfeksiyonudur.
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaplan, gastroenterit hakkında önemli bilgiler verdi ve hastalıktan korunma yollarına dikkat çekti.
GASTROENTERİT NASIL BULAŞIR?
Gastroenterit, virüsler, bakteriler veya parazitler yoluyla bulaşabilir. En yaygın bulaşma yolları şunlardır:
Kirlenmiş yiyecek veya su tüketmek: Virüs veya bakteri bulaşmış yiyecek veya su tüketmek gastroenteritin en yaygın nedenidir. Özellikle çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, et ve salata gibi yiyecekler risk taşır.
Hasta bir kişiyle yakın temas: Hasta bir kişiyle öksürük veya hapşırık yoluyla yayılan damlacıklar aracılığıyla veya enfekte kişinin dışkısıyla temas yoluyla gastroenterit kapabilirsiniz.
Kişisel hijyen eksikliği: Ellerinizi sık sık yıkamadan yiyecek hazırlamak veya yemek yemek, enfeksiyona yakalanma riskini artırır.
GASTROENTERİTİN BELİRTİLERİ
Gastroenteritin belirtileri genellikle virüsü veya bakteriyi kaptıktan sonra 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Belirtiler şunlardır:
Sulu ishal (kanlı olabilir)
Karın ağrısı ve kramplar
Mide bulantısı ve kusma
Ateş
Baş ağrısı
Kas ağrıları
Halsizlik
GASTROENTERİTTEN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?
Gastroenteritten korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz:
Ellerinizi sık sık yıkayın: Özellikle yemekten önce, tuvalete gittikten sonra ve bebek bezi değiştirdikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
Yiyeceklerinizi iyice pişirin: Et, tavuk ve deniz ürünlerini iyice pişirin. Yumurtaları da çiğ veya az pişmiş olarak tüketmeyin.
Sebze ve meyveleri yıkayın: Sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkayın.
Kirlenmiş sudan kaçının: Şişelenmiş su için veya musluk suyunu kaynatın.
Hasta kişilerden uzak durun: Mide gribi olan kişilerle yakın temastan kaçının.
Kişisel hijyene dikkat edin: Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Kullanılmış kağıt mendil çöpe atın.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİSİNİZ?
Aşağıdaki durumlarda doktora gitmeniz önemlidir:
24 saatten uzun süredir ishal ve kusma yaşıyorsanız
Kanlı ishal veya kusma yaşıyorsanız
Yüksek ateşiniz varsa
Susuz kalma belirtileri yaşıyorsanız (az idrara çıkma, ağız kuruluğu, baş dönmesi)
Karın ağrınız şiddetliyse
Gastroenterit tedavisi genellikle dinlenme, bol sıvı alımı ve elektrolit replasmanı ile yapılır. Bazı durumlarda doktorunuz ilaç da reçete edebilir.