Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, inananların büyük heyecanla beklediği en kıymetli gecedir. Kadir gecesinde edilen duaların Allah katında kabul edildiği, yapılan ibadetlerden misliyle sevap kazanıldığına inanılır.
Kadir Gecesinde her ibadete 30 bin kat sevap verilir
İşte Kadir Gecesi bir ibadete otuz bin kat sevap verilen müstesna bir zaman dilimidir. Bir başka ifadeyle mübarek gün ve geceler, bazı öğretmenlerin yaptığı “kurtarma sınavı”na benzemektedir.
Peki, Kadir Gecesinde Neler Oldu?
Öncelikle; Kadir kelimesi sözlükte” güç hüküm, değer şeref” gibi anlamlara gelir. Özellikle Kuran-ın bu gecede indirilmesinin, geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere, ona bu isim verilmiştir.
Allah’ın insanlara, Peygamber vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kuran-ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece, özel bir anlam taşır. Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.
Kadir gecesi, gecelerin sultanıdır. Bu gece o kadar değerli ve önemlidir ki, hakkında bir sure bile indirilmiştir. Bu surede şöyle buyrulur: “Biz Kuran-ı Kadir Gecesi’nde indirdik, Kadir Gecesi’nin ne olduğunu bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede, her bir iş için, Rablerinin izniyle, yeryüzüne iner. Tanyeri ağarıncaya kadar o gecede selamet vardır.”
Bu sebeple Müslümanlar, ramazan ayının 27. Geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler. Kadir Gecesi’nin Kuran-ı Kerim ve hadislerde ifadesini bulan önemi, bu gecede yapılan ibadet ve duaların kabul edileceğine, bu geceyi ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair Hz. Peygamber’in açıklamaları, Müslüman toplumlarda ve özellikle Osmanlılarda Kadir Gecesinin, diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine, bu arada sosyal hayata yansımasına, örf ve adetlerin zenginleşmesine vesile olmuştur.
Hadis-i şeriflerde buyruldu ki; “Allah’u Teâlâ indinde en kıymetli gece Kadir Gecesi’dir.” “İbadet için en iyi gece Kadir Gecesi’dir. En korkunç gece ise, kabirde kalınan gecedir. En korkunç gece için amel edenlere müjdeler olsun!”
Şöyle ki; Bu geceyi, Kuran-ı Kerim okuyarak, teravih ve kaza namazı kılarak, istiğfar ederek geçirmeli, ahrete giden yakınlarımızı da hatırlayarak onlara da, dua etmelidir. Ve Peygamber Efendimizin Hazret-i Aişe validemize tavsiye ettiği şu duayı da çok okumalıdır:
Bu gece şöyle dua etmeli:
Yâ Rabbî, sen bizi şeytan şerrinden, düşman şerrinden ve nefs-i emmaremiz şerrinden muhafaza eyle, evlerimize iyilik ver, helâl ve hayırlı rızklar ihsan eyle. Hastalarımıza şifa, dertli olanlarımıza deva, borçlularımıza eda ihsan eyle. Bizi Cuma gününün ve Kadir gecesinin şefaatine, bereketine nâil eyle. Cuma günü ve Kadir gecesi hürmetine günahlarımızı affet, Cennette de Cemalinle müşerref eyle, kusurlarımızı affet!
(Allahumme inneke afüvvün kerimün tuhıbbul afve fa’fü anni.)
Kısacası; Kuran-ı Kerim, Ramazan’da indi. Kadir Gecesi, bu aydadır. Kuran-ı Kerimde bütün üstünlükler bulunmaktadır. Bu ayda da, o üstünlüklerden hâsıl olan bütün iyilikler bulunmaktadır. Bu bağlılıktan dolayı, Kuran-ı Kerim bu ayda nazil oldu. Bakara suresinin 185. Ayetinde mealen:
(Kuran-ı Kerim Ramazan ayında indirildi) buyruldu. Kadir Gecesi bu aydadır. Bu ayın özüdür. Kadir Gecesi, çekirdeğin içi gibidir. Ramazan ayı da, kabuğu gibidir.
Bunun için, bir kimse, bu ayı saygılı, iyi geçirerek bu ayın iyiliklerine, bereketlerine, kavuşursa, bu senesi iyi geçerek, hayırlı ve bereketli olur.
Allah’u Teâlâ, hepimizi, bu mübarek ayın iyiliklerine, bereketlerine kavuştursun…