30 Eylül 2020 Çarşamba günü çıkan köşe yazımıza kaldığımız yerden..

9- 1954 yılında traktör sayımız Türkiye genelinde 38.000 bine ulaşmıştır. 1923-1949 yılları arasında Türkiye genelinde 4 bin 370 Km. Yol yapılmıştır.1950-1960 arasında ise 20 bin Km. Yol yapılmıştır. Bunlar tarımın pazara açılması ve köylünün şehre inmesi demektir. Geçerken birkaç rakam daha vereyim. 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye genelinde tarımda 1 milyon 200 bin traktörümüz, teknolojinin gelişmesi sonucu bir o kadar da araç ve gereç tarımda kullanılmaktadır. Amerika’da nüfusun ‘1,5’u tarımla’ uğraşmakta olup; Ülkelerindeki nüfusun 98’inin tarım girdilerini, dünya piyasasının neredeyse 50’sini karşılamaktadır. Bizde hale tarımla uğraşan nüfus ‘40’ları’ bulmakta, birçok tarım ürünü halen dışarıdan ithal edilmektedir.
10- Gelişen teknolojinin ürettiği araç ve gereçlerin, tarımda uygulamaya geçmesi, yolların yapılması sonucu, tarımda üretilen her ürünün hızlı bir şekilde pazara ulaşmasını sağlamıştır. Bu da köyden kopup şehre gelişleri hızlandırmıştır. Daha önceleri köydeki tarlasına bir saate ulaşan hemşerilerimiz, şimdi en uzak köydeki tarlasına şehirden bir saate ulaşmaktadır. Hem çocuklarını okutmak hem yaşam tarzlarının rahatlığı hem de aile fertlerinin başka işlerde çalışma imkânı bulması bakımından şehirde oturmak, köyde oturmaktan giderek daha cazip hale gelmektedir. Bu nedenle ve geçmişte birçok (köy boşaltmalar ve Kürt sorunu nedeniyle) köylerimizden, civar illerden, diğer bölgelerden şehrimize göçen insanlarımıza; ‘İş, aş, barınma, sağlık, eğitim, yol, ulaşım, şehir yaşamına uyum, hemşeri olma ve hemşeriliklerini birlikte geliştirme konusunda olduğu gibi, kültürel etkinliklerinin plan ve projelerini birlikte üretmek zorundayız.’
11- 1954 yılında yapılan plan; geleceğe ilişkin hiçbir öngörüsü ve uygulanabilirliği olmadığından ölü doğmuştur. 1980’li yıllara gelindiğinde, çarşı çevresindeki tüm mahalleleri gecekondular sarmalamıştır. Plan, proje desen hak getire. Ne 1.Derece deprem riski ne yol ne kanalizasyon ne ulaşım gözetilmeden, Siyaset bu yapılaşmalara geçit verirken, geçmişte nüfuzlarını kullanarak şehrin çeşitli bölgelerindeki kamuya ait ‘bizim’ olan ‘arazileri’ ele geçirenler, usulsüz yaptıkları satış senetleri ile şehre gelen insanlara döne döne parselledikleri yerleri pazarlayarak, şehrimizin gecekondulaşmasına ve kirlenmesine katkı sağlamışlardır.
12- Şimdi Yurt Ansiklopedisinin 5468 sayfasındaki şu paragrafı birlikte okuyalım. ‘’1979’ da İller Bankası, Malatya’da 1/25000 Çevre Düzeni ve imar Planı Araştırmaları’nı hazırlamış ve bakanlıkça 1/25000’binlik Çevre Düzeni Planı yapılmıştır.1983’de onaylanan Çevre Düzeni Planı, Malatya Kenti’nin yanı sıra, Konak, Yeşiltepe, Yeşilyurt, Gündüzbey, Yakınca, Orduzu, Hanımın Çiftliği, Eski Malatya, Dilek ve Yenikent yerleşimleri ile kimi kırsal yerleşmeleri de kapsayan, bütünlükçü bir planlama amaçlıyordu. 2000 bin yılında, planın kapsadığı alanda, nüfusun 540 bine ulaşacağı öngörülüyordu. Sevgili hemşerilerim bu plan kentimiz için birçok önemli hedefler öngörmekteydi. Bunların hepsini buraya aktaramayacağım. Dileyen okurlarım Yurt Ansiklopedisinin ilgili sayfasından bulabilirler. Yalnız bir bölümünü de buraya aktarmadan geçemeyeceğim. ‘’Bu Planın başka bir genel hedefi Şehrimizi çevreleyen ve diğer ilçe ve çevre Belediyelerin ‘Orduzu, Eski Malatya, Hasırcılar, Hatunsuyu, Hanımın çiftliği, Dilek, Şahnahan, Topsöğüt, Yakınca, Bostanbaşı, Konak’ fiziksel ve işlevsel bütünlüğünün sağlıklı bir niteliğe kavuşturulmasıdır.’’ Çevre belediyelerdeki gelişmelerin, Malatya kentini doğrudan etkilediği ve şehrimiz ile çevre Belediye yerleşimlerinin bütünleşme eğilimlerinin arttığı göz önüne alınarak, bütüncül bir planlama öngörülmüştür. Ortak kullanış alanları yaratarak, kapalı çevrelerin oluşumunun önlenmesi, merkez ile konut alanları arasındaki ulaşılabilirlik düzeyinin artırılması da planın başlıca hedeflerindendir. ‘’Dikkatinizi bir kez daha buraya çekmek isterim. 1983 yılında, Malatya 1/25000 Çevre Düzeni Planı onaylanarak yürürlüğe konulmuştur.’’
Malatya Şehir merkezimiz 1954 yılında yapılan yukarıdaki planından itibaren yıllar itibariyle, hem nüfus bakımından, hem de alan itibariyle büyüyerek yol aldı.