Uluslararası Arslantepe Açık Satranç Turnuvası’nın öyküsünü anlatırken öncelikle Malatya’nın iki marka değerinden bahsetmeliyiz. Malatya’nın değerlerinden biri dünyaca ünlü kayısısı, biri de tarihi hazinesi Arslantepe Höyüğü’dür. Anadolu topraklarının zengin tarihi kültürünü yansıtan, ilk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Malatya'daki, Arslantepe Höyüğü 2021 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.

Aristokrasinin doğduğu, ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen Arslantepe, Çin'in ev sahipliğinde online düzenlenen Dünya Mirası Komitesi'nin genişletilmiş 44. oturumunda Dünya Miras Listesi'ne alındı. Milattan önce 4'üncü bin yıl boyunca Doğu Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarında devletin oluşum sürecine ve dönemin gelişmelerine tanıklık eden Arslantepe Höyüğü, UNESCO'nun kalıcı listesine girdi.

Battalgazi Belediyesi, Arslantepe Höyüğü’nün tanıtımı için çok önemli adım attı. Türkiye Satranç Federasyonu ile Malatya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinin görüşmeleri neticesinde “Arslantepe Uluslararası Açık Satranç Turnuvası” doğdu.

Yedisinden yetmişine her yaştan, yurt içinden ve yurt dışından satranç sporcularının Battalgazi’ye gelmelerinin yolu açıldı. Arslantepe Höyüğü’nün, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nın, Battalgazi’nin ve de Malatya'nın tanıtımı için çok önemli adım atılmış oldu.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katılımı ile Arslantepe Höyüğü alanında “1. Arslantepe Uluslararası Açık Satranç Turnuvası” protokolü imzalandı. 51 ilden ve 9 ülkeden kayıt yaptıran 500 sporcu ve ailelerinin iple çektiği 16 Temmuz 2022 tarihinde görkemli bir törenle başladı. Protokol imzası, turnuva açılışı ve ödül törenlerinde günün anlam ve önemini açıklayan konuşmalar yapıldı.

TSF Malatya İl Temsilcisi Cemal Gürsel Toy, turnuvanın gerçekleşmesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederek Belediye ve TSF Başkanları ile Gençlik ve Spor İl Müdürüne teşekkür etti. Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan, satranç sporuna verdikleri önemi açıklayarak bu turnuvayı geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Tarih kitaplarının yazıldığı ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Malatya'nın Battalgazi Belediyesi’yle işbirliği yaparak tarihi satranç turnuvasının düzenlenmesinin önemini” açıkladı. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Battalgazi Belediyesi olarak paydaşlarımızla birlikte satranç spor branşının gelişmesi ve ilçemizdeki kültürel ve tarihi değerlerimizi insanlara göstermek, tarih başkenti Battalgazi’mizi tüm dünyaya tanıtmak için 1. Uluslararası Arslantepe Satranç Turnuvası’nı düzenledik” diyerek duyduğu mutluluğu ifade etti.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nın tarihi salonuna dizilen satranç taşları harika bir görüntü oluşturdu. Tarih ile satrancın Battalgazi’de büyük buluşması gerçekleşti. Kervansaray’ın avlusu, çevresi, Battalgazi Meydanı maçı biten sporcularla velilerinin güzel vakit geçirmelerine ortam sağladı.

Kervansaray’ın tarih kokan her köşesinde çekilen fotoğraflar, videolar, yalnızca yurdumuzun her köşesine değil, yurt dışından gelen sporcular vasıtasıyla dünyanın birçok yerine ulaştı. Yazılı ve görsel medya tarafından çekilen videolar medyada yayınlandı. Video çekimlerinde konuşan sporcular ve veliler, “Battalgazi’ye bu turnuva sayesinde geldiklerini, hem satranç oynadıklarını hem de maçlar sonrasındaki gezilerle Battalgazi ve Malatya’yı tanımaktan dolayı mutluluk duyduklarını söylediler. Turnuva 21 Temmuz 2022 tarihinde görkemli ödül töreni ile tamamlandı.

Malatya'nın tarih bakımından her türlü kabilesine ev sahipliği yapmış, tarihin izlerini taşıyan, Karakaya Barajı’na sınırı olan, 2. Ordu Komutanlığı, İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi ile Turgut Özal Tıp Merkezi’ni bünyesinde barındıran, Pınarbaşı mesire alanı, Hürriyet Parkı ve Kernek Şelalesi ile 4 mevsim boyunca canlı bir kent olan Battalgazi’de düzenlenen 1. Uluslararası Arslantepe Satranç Turnuvası Malatyalı sporcuları da oldukça mutlu etti. Yurt içinden ve yurt dışından gelen sporcularla tanışmak ve satranç oynamaktan dolayı çok mutlu olduklarını ve geleneksel olarak her yıl bu turnuvanın yapılmasını istediklerini söylediler.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebu Bekir Kayhan, Başkan Yardımcısı İsmet Sarıgül, GSİM Şube Müdürleri Murat İrteni, Suat Arıkan, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamid Süha Hotar ile Belediye Spor Müdürü Bülent Polat ekipleriyle birlikte turnuvanın yapıldığı bir hafta boyunca Kervansaray’da sporcularla, hakemlerle iç içe oldular, keyifli sohbetler ettiler. Bu sohbetlerde sporcularla veliler her yıl ‘Battalgazi’ye gelme’ arzularını yetkililere ilettiler. Turnuvanın geleneksel olduğu ve her yıl düzenleneceği müjdesini aldılar. Her yaz tarih ve satrançla Battalgazi’de buluşmak üzere hoşça kalın.