Malatya’da, 8 Nisan tarihi itibariyle proje okullarda görev yapan birçok öğretmenin görev yerleri değiştirilirken, bazı öğretmenlerin ise boşta kaldıkları ifade edildi.

Türkiye genelinde proje okullarda görev yapan 38 bin öğretmenin görev süresinin dolduğu bildirilirken, Malatya’da ise 400’e yakın proje okulunda görev yapan öğretmenin görev süresinin dolduğu ve yarısının boşta kaldığı ileri sürüldü.

“Malatya’da 400 öğretmenden yarısı kendi okulunda görevlendirilmemiş”

Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara,

“Proje okullarındaki öğretmenlerin görev süreleri 4-8 yıl. 4-8 yıl sonunda herhangi bir kritere bağlı kalınmadan bu öğretmenlerin görev yerleri değiştiriliyor. Ya görevlerine devam ettirilmesine karar veriliyor ya başka bir proje okuluna görevlendirmesi gerçekleştiriliyor ya da dışarıda bırakılıyor. Dışarıda bırakılan öğretmen sayısı oldukça fazla. Malatya’da 4 ila 8 yılını dolduran öğretmen sayısı milli eğitimin verdiği bilgiye göre 400 civarındaydı şu anda tam veri yok ama yarısından fazlası kendi okulunda görevine devam etmesine müsaade edilmemiş ve başka bir okula görevlendirilmemiş”

dedi.

“Bu adeta bir sürgün”

Kara, binlerce öğretmenin görevlendirilmediğine dikkati çekerek,

“Genel olarak yönetmelikte o okullarda sadece proje yapılacağı, öğretmen ve yöneticilerin bakanlık tarafından atanacağı hükmü var. Onun dışında bu okullara yöneticilik için müracaat ettik, bizi görevlendirmediler. Tamamen bir keyfiyet söz konusu. Türkiye genelinde 20 bin öğretmenin görevlendirilmediği söyleniyor. Bu adeta bir sürgün”

ifadelerini kullandı.

“Bir sürü arkadaşımız mağdur oldu”

“Proje okullarında görev yapan arkadaşlarımızın görev süresi uzatılmadı ya da bir başka proje okulunda görevlendirilmediyse bu arkadaşlarımız bulundukları okulda norm fazlası konumuna düşüyorlar” diyen Kara, şunları kaydetti:

Malatya Valisi'nden Kocaelispor’a manidar paylaşım Malatya Valisi'nden Kocaelispor’a manidar paylaşım

“Bir sürü arkadaşımız mağdur oldu. Herkesin kurulu bir düzeni var, hepsini bir kenara bırakıp, “Ben istedim oldu” anlayışıyla bulundukları okullarda görevlendirmediler. Çoğu arkadaşlarımız başarı belgesine sahip, proje yapan, başöğretmen statüsünde bunları “Başarısız” diye o okullara görevlendirmediler. Bunun yerine farklı bir ilçeye ve farklı bir okula görevlendirmeye çalıştılar ya da görevlendirilmesini istediler.”

“Bu kaos sonlandırılmalıdır”

Kara, bakanlığın hangi kritere göre atamaları yaptığını bilmediklerini söyleyerek,

“Olaya sahip çıkanda yok. Okula soruyoruz müdür “Benimle ilgili yok, ilçe yaptı” diyor. İlçeye soruyoruz “Okul müdürü yaptı” diyor. İle soruyoruz “Bakanlık yaptı” deniliyor. Bakanlığa soruyoruz “Listeler ilden geldi” deniliyor. Yaptıkları uygulama doğru olmadığı için kimse bu olumsuzluğu üzerine de almıyor. Eğitim-İş konuyla ilgili yargıya başvurdu. Belirsizlik her zaman sorudur, veliler, öğrenciler ve mağduriyet yaşayan öğretmenlerimiz büyük sıkıntı içerisinde. Bakanlığa bu kaosun bir an önce bu kaosun bitirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bakanlık bir kriter belirlese ve öğretmenlerin neye göre nasıl atanacağını belirlese ona göre insanlar kendilerini yenilerler ama hiçbir kriter yok. Tamamen keyfiyet ve belirli bir sendikanın mensuplarının kayrıldığı, belli siyasi görüşteki öğretmenlerin kayrıldığı bazılarının da ötekileştirildiği şeklinde duyumlar geliyor”

diye konuştu.

Editör: Ferdi Durdu