Bozdağ, yaptığı bez bebeklere Aşhan Bacı'nın görümcesi Fado, Aşhan Bacı'nın torunu Güllü, Aşhan Bacı'nın kaynanası Azzet, Aşhan Bacı'nın büyük kızı Elif, Aşhan Bacı'nın büyük oğlu Hüsameddin, Aşhan Bacı'nın eltisi Hacce, Aşhan Bacı'nın küçük kızı Zörhe gibi İsimler vererek yörede yaşayan şahsiyetleri ve isimleri tipleştirerek yaşatmaya çalışmaktadır. Fuar ve alışveriş merkezlerinde açılan sergilerle folklorik bez bebekleri yöre halkına ve ülkemiz geneline tanıtmaktadır.

4. Aşhan Bacı Bez Bebeklerinin Yapılışı

Azet Bacı, Hamdi Dayı ve Aşhan Bacı Bez Bebeklerinin Yapımı, Seher Vural’ın yüksek lisans çalışmasında detaylı olarak ele alınmıştır. Bebek yapımında kullanılan malzemeler, araç ve gereçler, giydirilen kıyafetler, bunların üretimi, bebeklerin dik durması için yapılan ahşap çalışmalar ve dekorlar sırasıyla açıklanmıştır. Aşhan Bacı ve benzeri bez bebeklerine giydirilen yöresel kıyafetler, cinsiyetlere ve bebeğin yapılışına göre değişebilmektedir:

Seher Vural, Aşhan bacı bebeklerinin geleneksel giysilerini şu şekilde üç kümeye ayırarak sıralamıştır:

A) Tülbent (İzar), Üç Peşli (Üç Etek), İçlik (Köynek-İç Gömlek), Tuman (Şalvar), Yemeni (Ayakkabı)

B) Tülbent (İzar), Fistan (Kutni Kumaş), Tuman (Şalvar), Yelek, Kemer, Kefiye (Kuşak), Çorap, Yemeni (Ayakkabı)

C) Tepelik (Küllük), Çember, İzar (Tülbent), İki Peşli Fistan, Yelek, Şalvar, Kemer, Kefiye, Poşu, Yemeni (Ayakkabı)

Aşhan Bacı bez bebeklerinin yapılışını dört ana aşamaya ayırabiliriz:

Birinci aşamada bebeğin baş kısmı polyester olarak yapılır. Silikon kalıpla polyester döküm yapılırken kalıp İçerisine yaklaşık 20, 30 cm bebek boyu kadar, iki adet tel konularak donması beklenir. Donduktan sonra kalıp silikondan çıkarılır. Çıkan iskelete boyun kısmından 2 cm aşağıdan olacak şekilde kol monte edilir.

İkinci aşamada bebeğin vücut kısmının yapılışıdır. Beyaz astar kumaş bebeğin büyüklüğüne göre kesilir. Kumaş olarak ilk astar kalıbı çıkarılır. 2 adet olmak üzere boyun kısmı açık kalacak şekilde dikilir, dikilen astar kumaşın içine bebek başı galvinizli tel her iki bacağı ve kolları astara girecek şekilde giydirilir. Daha sonra astarın içine elyaf veya pamuk konulur. İnce bir çubuk yardımıyla tüm bölgelere orantılı olarak yerleştirilir. Açık kalan boyun kısmı elle dikilir,

Üçüncü aşamada bebeğe yöresel kıyafetler olan şalvar, gömlek, yelek, elbise (üç etek), saç, eşarp, çorap, ayakkabı ve parmak yapılarak giydirilir.

Dördüncü aşamada Bebeğin polyester olan yüzü, ten rengi cam boyayla boyanır. Boyanan yüze erkek bebek ise bıyık, sakal, kaş; bayan bebek ise uzun saç, kaş, göz, dudak boyaması yapılır. Yapılan bu işlemler cam boyasıyla gerçekleştirilir. Bebeğin yaşına, isteğe veya yaptığı işe göre daha iyi tasvir için bu yüz çizimlerinde değişiklikler de yapılmaktadır. Daha sonra flaster ten rengi veya kitreden el yapılarak bebeğe monte edilir. Bebeğin saçlarında ince olan lif ve yün ipler kullanılır.

El emeğinin yoğun olduğu Aşhan Bacı bez bebeklerinin yapılışı ortalama üç gün sürmektedir. Bebek yapılırken en çok vakit kaybetme bebeğe giydirilen elbiseler üzerine yapılan nakış ve oyalama esnasında olmaktadır, Süslemeler ve pamuklu kumaşları fabrika çıkışlı ürünler oluşturmakta, bu ürünler elden geçerek bebeğe fistan, yelek, şalvar, tuman, çorap gibi giysilere dönüşmektedir.