Selami Münir Yurdatap, Pir Sultan Abdal (Sağlam Kit. İstanbul 1976)’ı halk için hazırlanmış kitaplardandır.
Pir Sultan Abdal, 1977’de Umay Günay’ın dikkatini çekmiş, Pir Sultan Abdal, hocamızın JTI’de yayımlanan nefis bir yazısına konu olmuştur. Sonradan Türkiye’de Aşık Tarzı Şiir Geleneği ve Rüya Motifi (1992)’ne eklenmiştir.
Celalettin Ulusoy’un 1980’li yıllardan önce yayımlanmış Yedi Ulular kitabında Pir Sultan Abdal’ı, Hacı Bektaş soyundan gelen Kalender Çelebi’nin talibi olarak değerlendirilmiştir. Kalender’e bağlılığından dolayı idam edildiğini ve asıl Pir Sultan’ın Kalender olduğunu, kendisinin de Pir Sultan Abdal’ı olarak mahlas kullandığını ileri sürmüştür. Alevi Bektaşi geleneğinde Hünkar, Veli, Şah ve Sultan sözcükleri, Hz. Ali. Hacı Bektaş Veli, Balım Sultan, Seyyit Ali Sultan gibi yolun en ileri gelenlerine verilen bir ünvandır. Bu sözcükten sadece İran’da devlet yöneticisi şahlar anlaşılmamalıdır.
1980’li yıllarda Pir Sultan Abdal kitabı çıkaranlardan biri de Sabahattin Eyuboğlu’dur. Eyuboğlu, Cem Yayınlarının 1983’te çıkardığı bu kitapla Pir Sultan Abdal’ı aydın ve öğrenci kesimine tanıtmış oldu. Sonraki baskılarda İlhan Başgöz’ün ayrı kitap hazırlaması üzerine kitaba yazdığı Önsözü çıkarıldı. Başka çıkarmalar eklemeler yapıldı. Kitap yeni bir düzenlemeyle basıldı.
Başgöz, bu kitapta Karacaoğlan’da olduğu gibi Pir Sultan’da da bir gelenek oluştuğunu farklı Pir Sultan mahlaslı şairlerin bulunduğunu dillendirdi. Başgöz’e göre, Halkımız yüzyıllar boyunca, Karacaoğlan geleneğinde olduğu gibi bir Pir Sultan imecesi yaratmıştır. Başgöz, Pir Sultan’ın 1590’da idam edildiğini düşünmektedir. Kitapta ayrıca Pir Sultan’la ilgili Asım Bezirci’nin hazırladığı geniş bir kaynakça bulunmaktadır..
İbrahim Aslanoğlu, 1984’te yayımlanan Pir Sultan Abdallar kitabında meseleyi büyük ölçüde rahatlattı. Aslanoğlu, farklı zamanlarda yaşamış birkaç Pir Sultan sıralamış ve bunların şiirlerini ayırarak tümünün aynı kişiye ait olmadığını göstermiştir. Kitabın 3. basımı yeni şiirlerin eklenmesiyle 2000’de yapıldı.
1990’lı yıllardan önce yayımlanan Pir Sultan (Say Yay., 1986; Evrensel Kültür Yay., 2010) kitabında Asım Bezirci, tüm şiirlerin aynı şaire ait olduğunu bir Pir Sultan olduğunu, O’nun da Sivas’ta idam edildiği düşüncesini savunmuştur. Bezirci, 2 Temmuz 1993’te bu kitabının tanıtımı dolayısıyla katıldığı Pir Sultan Abdal Etkinlikleri sırasında Madımak’ta yanarak 32 kişi ile birlikte kül olmuştur.
Aynı yıllarda Pir Sultan’ı konu alan çeşitli kitaplar çıkmıştır:
İsmet Zeki Eyuboğlu, Pir Sultan Abdal (Özgür Yay., İstanbul 1991)
Esat Korkmaz, Pir Sultan Abdal Divanı (Ant Yay. İstanbul 1994; Alev Yay. İstanbul 2005).
Ömer Uluçay, Kalemlerde Pir Sultan, (Gözde Yay. Adana 1997
Oktay Mert, Pir Sultan Abdal, Bütün Şiirleri. (Gözlem Yay. İstanbul 1997)
Tahir Kutsi Makal, Pir Sultan Abdal Hayatı, Sanatı, Eserleri, (İstanbul, 1999, Toker Yay.)
Yine aynı yıllarda Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal .(1998) kitabı, hazırlamıştır. Fransa’da basılan kitabın içinde, İ. Melikof, İ. Başgöz, F. Bozkurt, Nejat
Birdoğan, Esat Korkmaz ve Ali Yıldırım gibi yazarların Pir Sultan’ı farklı açılardan inceleyen makalesine verilmektedir
Pir Sultan’la yakından ilgilenen yazarlardan biri de kıymetli ağabeyim, hemşerim rahmetli H. Nedim Şahhüseyinoğlu’dur. Şahhüseyinoğlu ve Emel Sungur’un birlikte hazırladığı, Pir Sultan Abdal’ın Yurdu Banaz Köyü (2012)’nde Pir Sultan Abdal’ın köyü Banaz’da yapılan araştırmalar kitap halinde yayımlanmıştır. Şahhüseyinoğlu’nun diğer kitaplarında da Pir Sultan’dan söz edilir. Kardeşi emekli Tarih öğretmeni Şah Hüseyin Şahin, Pir Sultan’ın şiirlerini bir kitapta toplamıştır. Nedim Şahhüseyinoğlu, vakıftan çıkarıldığı günlere kadar Pir Sultan Abdal Vakfı’nda çalışmış; buradan çıkarıldıktan sonra da 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Vakfı’nı kurarak çalışmalarını ömrünün sonuna kadar sürdürmüştür. Bu olayları anlattığı Hızır Paşalar (Bir İhracın Perde Arkası) (İtalik Yay.,2001) adlı kitabına Ali Balkız, Pir Sultan’da Birlik Mücadelesi (Hızır Paşalar’a Yanıt) adlı kitapla karşılık vermiştir.
2000’li yıllarda şairle ilgili yayımlanan diğer kitapları sıralıyorum:
Kutlu Özen, Divriği Sarıçiçek Yaylasındaki Koca Haydar Yatırı ve Pir Sultan Abdal’la İlgisi, THKA Sonuçları, (C. 2, Ankara 1996)
Ali Yıldırım, Pir Sultan Abdal, Deyiş ve Direniş
Ali Yıldırım, Pir Sultan Abdal
Zeki Büyüktanır, Pir Sultan Abdal Destanı
Mithat Baş, Pir Sultan Abdal, Gelin Canlar Bir Olalım (Gece Kitaplığı)
Mustafa Sever, Pir Sultan Abdal
Haydar Kaya, Pir Sultan Abdal, (Engin Yay. İstanbul 1999)
Mehmet Kızılgöz, Pir Sultan Abdal Divanı, (Ayyıldız Yay. Ankara 2000)
Öner Yağcı, Pir Sultan Abdal Yaşamı ve Bütün Şiirleri (Gün Yay., İstanbul, 2000)