Malatyalı ünlü şair, mutasavvıf Niyazi-i Mısri, doğumunun 400. yılı nedeniyle 6-7 Aralık 2018 tarihinde Malatya’da düzenlenen uluslararası sempozyumla anıldı.
Niyazi-i Mısri El- Malati adı verilen Sempozyuma; Almanya, Fas, Tunus, Hindistan, Irak ve Lübnan’dan 16 sı yabancı olmak üzere 52 araştırmacı, yazar ve akademisyen katıldı.
Altı yıl aradan sonra bu yıl 5. si düzenlenen sempozyumun, Malatya valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Birlik Vakfı’nın işbirliği ile yapılması bu toprağın bağrından çıkmış olan Mısri’nin tüm şehirde sahiplenilmesi adına takdire şayan bir gelişme olarak anılacaktır.
Bilindiği gibi Niyazi-i Mısri ile ilgili daha önce 4’ü uluslararası olmak üzere Malatya, İstanbul ve Limni’de çok sayıda sempozyum, panel, konferans, kitap yayımı, yarışma, ilahi dinletisi vb. etkinlikler düzenlenmişti.
Tanıtımın yetersizliği nedeniyle, bazı oturumlarda istenilen dinleyici sayısına ulaşılamasa da başarılı geçen sempozyumun açılışındaki ilgi ve coşku görülmeye değerdi.
Niyazi-i Mısri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Altunkaya’nın muhteşem açılış konuşması, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Lübnan Trablus Üniversitesi Rektörü Muhammed Raafat Reşit Mikati’nin konuşmaları; Mısri’nin kim olduğu, Malatya ve insanlık için önemi, benimsenmesi ve bundan sonra yapılacak etkinlikler adına gönüllere su serpti.
Araştırmacı-yazar Cemalnur Sargut hanımefendinin sıcak, samimi konuşması hepsinin üzerinde yüreklerde karşılık buldu.Onu dinlerken Niyazi-i Mısri’nin akademisyenlerin anlattığı Niyazi’den çok daha öte bir derinliği olduğunu öğreniyorsunuz. Rabbimizden hasta haliyle sempozyuma katılan Sargut’a sağlık, ömrüne bereket diliyorum.
Gazeteci /Yazar Kemal Deniz’in sunumunda söylediği; “Mevlana Konya için ne ifade ediyorsa Mısri de Malatya için O’dur. Daha ötesidir. O suya sabuna dokunan Mevlana’dır. Hak bildiğini söylemekten çekinmeyen coşkun bir fikir ve aksiyon adamıdır..” cümleleri oldukça anlamlı ve dikkate değerdi.
Sempozyuma katılan yabancı üniversitelerin rektör ve yöneticileriyle İnönü üniversitesi arasında akademik işbirliği anlaşmaları yapılması etkinliğin önemli kazanımları arasında yer aldı.
Katılan tüm konuşmacılara Mısri’nin Mevaidul İrfan adlı Arapça/Türkçe orijinal eserinin verilmesi iyi düşünülmüş bir armağandı. Yine sempozyuma Hindistan’dan katılan Doç. Dr. Suhaib Alam’ın Mısri’nin bu eseri Hintçe ve İngilizceye tercüme edeceği sözünü vermesi bir başka sevindirici müjdeydi.
Program sonunda tüm misafirlereNiyazi-i Mısri’nin yaşadığı Eskimalatya/Battalgazi ilçesinde bulunan Kervansaray, Ulucami ve benzeri tarihi bölgelerin gezdirilmesi yararlı ve yerinde bir etkinlik oldu.
Açılışı, tebliğleri, değerlendirme paneli ve gezileri ile iki gün süren bir sempozyum daha sona erdi.
Programa katkı verenbaşta Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Üniversite ve iki ilçe belediyesi olmak üzere, özellikle emeği geçen Prof Dr. Hasan Kavruk, Doç. Dr. Mustafa Altunkaya, Kemal Deniz, Sadi Ergül ve sempozyumun görünmez kahramanları Mehmet Aydemir ve Araştırma Görevlisi Soner Eraslan beyi tebrik ediyor;‘ellerine, yüreklerine sağlık’ diyorum.