06.02.2023 Kahramanmaraş/Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerden sonra Malatya ilinde yayın yapan tüm basın kuruluşlarının genel durumu sıkıntılıdır. Malatya basını enkaz altından çıkarılmayı beklemektedir.
GAZETELER
Malatya yerel gazeteleri uzun yıllardan beri ekonomik zorluklarla boğuşarak yayın hayatını sürdürmektedir. Pandemi ile birlikte iyice sıkıntıya girmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri sonucu Basın İlan Kurumu aracılığıyla zaman zaman yapılan destek ve iyileştirmelerle bugüne kadar ayakta durabildiler. Personel istihdamı sağlayan bu kurumlarımız hiçbir çalışanını işten çıkarmayarak halkın haber alma özgürlüğüne katkıda bulunmaktadırlar.
06.02.2023 Kahramanmaraş ve Elbistan depremlerinden sonra meydana gelen irili ufaklı artçı depremler ile bugüne kadar geçen zaman diliminde meydana gelen yeni depremler hayatı durdurmuş, Malatya ve depremden etkilenen diğer illerde çalışma ortamını yok etmiştir.
Malatya’da Basın İlan Kurumundan ilan alan Malatya Söz, Bu Sabah, Net Haber, Sonsöz ve Yeni Malatya gazeteleri yayın hayatlarını sürdürememektedir. Çünkü bürolarının bulunduğu binalar ya yıkılmış ya da içeriye girilemez haldedir. Gazeteyi ve haberleri hazırladıkları cihazlar göçük altındadır veya kullanılamaz durumdadır.
Matbaalar hasar görmüş, gazetelerin basımının yapılacağı makineler kullanılamaz vaziyettedir. Makinelerin elden geçirilerek bakımının yapılması ya da bazılarının yenilenmesi gerekmektedir.
Personel deprem sonrası ailesiyle birlikte devam eden sallantılardan korkmuş, şehri terk etmiştir. Zaten şehirde kalan birkaç haberci ise Malatya Kriz Masasının bulunduğu İtfaiye Daire Başkanlığının arkasında kurulan basın çadırında yaşantılarını sürdürmektedir.
Toplumun her bireyinin yeniden şehrine gelerek işine gücüne bakması yerleşim yerlerinin en kısa sürede hayata döndürülmesi ile mümkün olacaktır. Şehirlerin ve onların içinde yaşayan insanlarla beraber bütün canlıların rehabilite edilmesi, maddi ve manevi açıdan hızla yaşamdaki yerlerini alması bölgemiz ve ülkemiz için elzemdir.
Büyüklerin işleriyle dönüp üretime katılmaları, geleceğimiz olan çocukların bir an önce bu travmayı üzerlerinden atabilmeleri adına eğitim ve öğretimin çabucak faaliyete başlaması. Örf, adet ve geleneklerimizin yerel kültürümüzün işlendiği etkinliklerin tüm şehrimizde uygulanması gerekmektedir.
Deprem olan 11 ilimizde yerini yurdunu terk ederek, bir yerlere sığınarak belki de olumsuz şartlarda hayatlarını devam ettirmeye çalışan insanlarımızın bir an evvel asli mekanlarına dönmeleri sağlanmalıdır.
Bütün bu eylemler gerçekleştirilirken en başta yerel basına ihtiyaç duyulacağını unutmamalıyız. Yer sarsıntılarının devam ettiği 11 ilimize öncelikle bölge dışına çıkan basın mensuplarının yaşadıkları şehirlere dönmesi sağlanmalıdır. Gazetelerin hizmet vereceği mekanlar oluşturulmalı, büro giderleri karşılanmalıdır. Personele ailesiyle yaşamını sürdürebileceği yerler ayarlanıp onlara tahsis edilmelidir. Personelin geçimini idame ettirebileceği maaşları yaşam normale dönünceye kadar ödenmelidir. Haberleri hazırlarken bilgisayar, yazıcı, fotoğraf makinesi, internet ve iletişim araçları temin edilmelidir. Matbaa binası, makinalar, mürekkep ve kağıt gibi ihtiyaçlar temin edilmelidir. Unutulmamalıdır ki bir kentin hafızası yerel basındır.
TELEVİZYONLAR
Malatya’da uydudan yayın yapan iki televizyonumuz vardır:
Er TV
Televizyon binası ağır hasarlıdır. Televizyonun teknik cihazlarının önemli bir kısmı hasardan kırılmış olduğundan iş göremez durumda. Bu durumda kullanılamayacak cihazlar var. Uydu ücreti makul bir süre alınmamalıdır. Şehirdeki göç sonrası reklam gelirleri yok denecek noktadadır. Belli ki şartlar normale dönene kadar ekonomik zorluklar çekilecek. Devletimizin kurumlarımıza maddi destek vermesini bekliyoruz. Kamu kurumları reklam vermeli ya da Basın İlan Kurumu üzerinden yardım yapılmalıdır.
Vuslat TV
Kahramanmaraş ilinde 06.02.2023 tarihinde meydana gelen Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 şiddetindeki art arda meydana gelen depremler dolasıyla, Sivas Caddesi Üçbağlar Mahallesi Kanal Apartman Altı No:55/ A Battalgazi Malatya adresinde ‘Bayrak Basın Yayın Ajans Radyo Televizyon Ticaret A.Ş.’ bünyesinde Malatya Vuslat TV olarak yayın hayatını sürdürmeye gayret göstermektedir. Televizyon binası ve ekipmanları hasar almıştır. İlimizde can ve mal güvenliği açısından gerekli olan ilk hasar tespit çalışmalarının yapılmasının ardından binanın hasarlı olduğu kaydedilmiştir.
06.02.2023 tarihinden bu yana kısıtlı imkanlar ve tehlike altında belirli aralıklarda halkı bilgilendirmek ve yayına devam edebilmek adına ekipmanlara ulaşamasa da telefonlar ile canlı yayınlar sürdürüldü. Ancak deprem tarihinden itibaren sürekli meydana gelen artçı sarsıntılar dolayısıyla çalışmalar her geçen gün gerçekleştirilemez hal aldı.
Malatya’nın ilk uydu televizyonu olan Vuslat Tv bünyesinde toplam 20 kişi istihdam edilmektedir. Ancak meydana gelen asrın felaketi dolayısıyla bina ve ekipmanların hasar görmesinin yanı sıra tüm reklam kaynakları da kaybedilmiştir. Kurumda çalışan personel maaş ve sigorta ödemeleri, bunun yanı sıra her ay ödemekte olan uydu kiraları kanalı düşündürmektedir. Bu durum kanalın yayıncılık hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu anlamda devletimiz deprem bölgesinde yayın yapan tüm basın kurumlarına destek olmalıdır.
RADYOLAR
Malatya’da toplam 15 radyo yayındadır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve Elbistan merkezli deprem sonrası Malatya’da radyo yayını yapan kurumların durumu ve ihtiyaçları şöyle özetlenebilir.
Dost FM, Radyo Huzur, Radyo Beydağı, Radyo İrfan ve Çağlar FM ‘in yayın yaptığı binalar yıkılmıştır. Hiçbir cihaz kurtarılamamıştır.
Radyo Malatya, Radyo Fon, Radyo Zafer, Radyo Kral44, Radyo İmparator, Radyo Nida’nın bulunduğu binalar ise ağır hasarlı olup kullanılamayacak durumdadır. Er FM, Er TV bünyesindedir. Yayın yaptıkları yapı ağır hasarlıdır.
Radyo Süper 44 ve Radyo Selam ise Vuslat TV bünyesindedir. Hizmet verdikleri bina ağır hasar almıştır.
Enkaz altında kalan radyoların yayın ekipmanlarının tedarik edilmesi gerekmektedir.
Geçici bir süre için, tüm radyoların güvenli bir alanda yayınlarını yapabilecekleri bir mekanın sağlanması(en az 12m2) uygun olur.
En azından kamu bankalarının ve kamu iktisadi teşekküllerinin reklam bütçelerinden reklam alabilmeleri sağlanmalıdır.
Yerel yönetimlerin diğer basın yayın organlarına verdiği gibi radyolara da yıl içinde kesintisiz reklam vererek destek olmalıdırlar.