Kırçuval ailesi ile komşuyduk. Dedem Ahmet ile komşuları Abdulaziz Kırçuval, babam İhsan ile komşuları Erhan Kırçuval ata dede dostlarıdır. Bu yazıda Erhan Kırçuval’ı anlatacağım. Spor, edebiyat ve kültürel alanda kentine önemli katkıları olan Erhan Kırçuval, Malatya’nın unutulmazlarından biridir. Malatya için bu kadar önemli olan Erhan Kırçuval’ın benim hayatımdaki önemi, etkisi ve yeri apayrıdır.

Bilirsiniz yaz tatillerinde öğrencileri çırak olarak işe koyarlardı. Aynı zamanda bir de meslek bellesin istenirdi. 1970’lerde ilkokul son sınıfta okuduğum zamanlarda Dedem, beni traş olduğu berber arkadaşının yanına çırak olarak yerleştirmişti. O zamanlar ortaokulda okurken dahi çocuklarını yarı zamanlı olarak çıraklığa gönderen aileler vardı. Bir amaçları da okul hayatı başarılı olmayan çocuğun meslek sahibi olmasını sağlamak idi. Ben de bu yola sevk edilenlerden biriydim. Komşumuz kirvem Erhan Kırçuval, bu yanlış yoldan döndürdü bizi. Yalnızca ve yalnızca okula gitmemin yolunu açtı. Ortaokul, lise önümdeydi artık. Kütüphane bağımlısı olmamı, bilmediğim satrancı öğrenmemi sağlayan insandır. Kısacası öğretmen olmamın nedenidir Erhan Kırçuval.
Oğlu Kerem ile de birlikte büyüdük. Amatör futbol maçlarını yerel gazeteler için yazmamızı salık veriyordu. Bizi de kendisi gibi gazeteci olarak yetiştirmek istiyordu. Erhan Kırçuval’ın gazetecilik genleri oğluna geçmiş ki yalnızca Kerem, babası gibi gazeteci oldu. Daha 20’li yaşlarında başbakanlık muhabiri olarak ulusal televizyon kanallarında görev yaptı, bakanlarla, başbakanlarla, cumhurbaşkanlarıyla röportajlar yaptı. Canlı yayınlarda haberler aktardı.
Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor maçları için Malatya’ya gelen ünlü spor yazarları Erhan Kırçuval’ın misafiri olurlardı. Bakanlar, başbakanlar, Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ziyaretlerini izlemek üzere Malatya’ya gelen ünlü gazetecilerin de Malatya’ya geldiklerinde ilk durakları Erhan Kırçuval’ın bürosu idi.
Gazeteci Kırçuval, Başbakan ve Cumhurbaşkanı hemşerimiz Turgut Özal ile başta Metin Emiroğlu olmak üzere Malatyalı bakanların Malatya ziyaretlerinde yapılan toplantılara, özel sohbetlerine katılırdı.
Yalnızca spor yazıları değil, Malatya ile ilgili her konuda yazdıklarıyla gündem yaratan Kırçuval, şehrin önde gelenleriyle birlikte kurulan derneklerde görev alır, etkin çalışmalarda bulunurdu.
1967 yılında, Av. M. Hayrettin Abacı, Müfettiş Sabri Akbay, Kuyumcu Nuri Akbez, Sendikacı Fuat Akbulut, Gazeteci Orhan Apaydın, Memur Kazım Ateş, Sendikacı Cevdet Ayeri, Tüccar Mehmet Diltemiz, Dr. Fahrettin Doğusan, Avukat Yaşar Eren, Muhasebeci Cengiz Ergür, Öğretmen Şahin Ekin, İşçi Cevdet Ermiş, Av. Turan Fırat, İşçi Muharrem Gökçe, Memur Hasan Gönültaş, Muhtar H. Ömer Hanlıoğlu, Kubilay Orta Okulu Müdürü Mehmet İnci, Ziraat Mühendisi Hamza Kandi, Mimar Nevzat Karan, Elektrik Mühendisi Mehmet Kırçuval, Eczacı Niyazi Kutan, Veteriner Hekim Ahmet Kuzucu, SSK Hastanesi Başhekimi Nazmi Özalp, Dr. Sadık Özen, Esnaf H. Halil Samanlıoğlu, Av. Mehmet Tangün, Kooperatifçi Bekir Zorlu, Eczacı Mehmet Sözen ile Malatya Üniversite Kurma ve Yaşatma Derneği kurucuları arasında yer aldı. İnönü Üniversitesi’nin kurulmasında emeği olanlar arasında yer aldı.
Malatya Valisi Sadullah Verel, Belediye Başkanı Mehmet Kırçuval, Dr. Sadık Özen, Dr. Osman Yalçın, Türkiye’nin ünlü muhtarlarından Abdülhadi Çekirdek, Ertaç Önal, Ali Tozan, Ünal Nebioğlu, Mustafa Geban, Şazi Tezgören, Göksel Çırpıcı, Bekir Zorlu, Aliseydi Duran, Mehmet Yazıcı, gazeteciler Orhan Apaydın ve Hasan Anlar ile birlikte; Cumhuriyetin 50. Yılı 1. Malatya Kayısı Şenliği Kutlama Komitesinde yer aldı.
13- 14 -15 Temmuz 1973 tarihlerinde 1. Malatya Kayısı Şenliği olarak başlayan bu etkinlik, daha sonra Kayısı Festivaline dönüştü.