MALATYALI HALK ŞAİRİ OSMAN KAYA:
SOLGUN ÇİÇEK’TEN,
BARIŞ GÜLLERİ’NE,
SILA’DAN YAVRUM’A-1

Osman Kaya’yı 30 yıldır tanıyorum. Aynı yaştayız. Aynı ilde yaşıyoruz. O, kendisini aşık, değil halk şairi sayıyor. Aşıklık yönü de var elbette. Saz olarak bağlama çalıyor. Mahlas olarak ad ve soyadını kullanıyor. Belli bir ustası yok kendi kendine yetişmiş bir kalem şairi. Doğaçlama şiir söyleyebilir misin diyorum, hayır diyor. Atışma yapabilir misin?, Muamma askı asıp çözebilir misin ? Hayır. Yani tam olarak aşıklık geleneğine uygun bir kişi değil ama, aşık tarzı yazıyor. Dörtlüklerle ve hecenin 8’li, 11’lisiyle. Asıl mesleği aşçılık olan Kaya’nın bugüne kadar yayımlanmış 9 kitabı ve 3000’e yakın şiiri vardır. Çalıştığı kamu kurumundan emekli olduktan sonra kendisini tamamıyla şiirlerine ve kitaplarına vermiş.
Kültür Bakanlığı’ndan Halk Şairi beratı bulunan Kaya, kültürel etkinliklere de destek veriyor. Kitap Fuarlarındaki Malatyalı Şairler ve Yazarlar Standındaki hizmeti takdire değer. Keşke bütün şair ve yazarlar, okuyucuyla rahat diyalog kurabilse de okur-yazar sayısını ve oranını yükseltsek.
Osman Kaya, 1960 yılında Hekimhan Tahtalı köyünde doğdu. 1999 yılında kendi isteği ile emekli olup 2000’li yıllarda eserlerini yayımlamaya başladı. Günümüze kadar 3000’e yakın şiir yazan Osman Kaya, bunları 9 kitapta yayımlamıştır. Toplu şiirlerini basıma hazırlayan Kaya’nın Kitapları: Solgun Çiçek (Sanat Ofset, Malatya 2004), Barış Gülleri (2008), Şafağı Bekleyen Güller (2013), Malatya’nın Gülleri, Malatya Şiirleri (Bengisu Yay. İstanbul 2016), Güllerden Bir Demet (Bengisu Yay. İstanbul 2016), Sıla (Bengisu Yay. İstanbul 2016), Yavrum (Bengisu Yay. İstanbul 2016), Al bayrağın Gölgesinde (Bengisu Yay. İstanbul 2018 ).
Kavruk-Özer’in Geçmişten Günümüze Malatyalı Şairler (Malatya Belediyesi Yay. 2006, s. 384-87) arasında değerlendirilmiş; Kemal Deniz’in İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen Malatyalı İlim ve Fikir İnsanları Sempozyumu (İnönü Üniversitesi, 17-19 Kasım 2017)’nda sunulan ve (Bildiriler, II. Cilt, İnönü Üniversitesi Yayınevi, Ankara 2018)’de yayımlanan Hekimhan Çevresinde Aşıklık Geleneği ve Hekimhanlı Aşıklar Zinciri başlıklı bildiri metninde Osman Kaya’ya da yer vermiştir. Kitap biçiminde hazırlanan metinde şiirlerinden örneklere de yer verilmiştir.
Osman Kaya, ağırlıklı olarak doğayı ve insanları, insan doğa ve insan-toplum ilişkilerini ele almıştır. Güzellemelerinin yanı sıra destanları ve öğütlemeleri çok değerlidir. Bazı şiirlerinde de önceki zamanlarda yaşamış şahsiyetlere seslenen şiirler yazmıştır. Yavrum döner ayaklı şiirinde Halk Şairi Arapgirli Fehmi Gür’ün etkisinde kalmıştır. Yukarıdaki sempozyumda sunduğumuz Fehmi’nin halk şairi olarak fonksiyonunu ele alıp değerlendirdiğimiz bildiride bu konuya da yer verilmektedir. Fehmi yavrum ayağını kullanarak Bütün Şiirlerini topladığımız kitabında üç ayrı şiir söylemiş. Biz bunlardan biri üzerinde duracağız.
Fehmi ne diyor?, Osman Kaya neler öğütlüyor?, Serhat Kabaklı oğluna hangi nasihatlerde bulunuyor? Şimdi, yavrum ortak ayaklı üç ayrı şairin şiirlerine göz atalım. Arapgirli Halk Şairi Fehmi Gür, Bütün Şiirleri adlı kitabımızda kaset kayıtlarından çözerek ilk kez yayımladığımız ve şairin ilk oğlu Bahattin Gür’e doğumundan sonra söylediği 14 kıtalık ilk şiirde Fehmi, aslında bütün gençliğe seslenmektedir: